Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Provedeno osposobljavanje povjerenika Civilne zaštite

Povjerenici i zamjenici aktiviraju se u slučaju katastrofe ili nesreće

Smotru i predavanje organizirao je Grad Čazma, u suradnji s MUP-om, Ravnateljstvom civilne zaštite, Područnim uredom civilne zaštite Varaždin, Službom civilne zaštite Bjelovar
Foto: Grad Čazma

Održana je smotra i osposobljavanje povjerenika i zamjenika povjerenika Civilne zaštite Grada Čazme.

Osposobljavanje je provedeno kako bi se povjerenici i njihovi zamjenici upoznali s pravima i obavezama koje imaju kao pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite, ali i s osnovnim procedurama i zadaćama u sustavu te načinima njihove koordinacije u izvanrednim situacijama.

– Poseban naglasak stavljen je na pravilno postupanje u situacijama koje često nisu predvidive, ali za koje je važno biti pripremljen – rekao je Željko Vukoja, voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar.

Povjerenici i njihovi zamjenici aktiviraju se u slučaju proglašenja neke nesreće ili katastrofe. Raspoređeni su tako da svaki dio grada ima svog predstavnika. Oni su veza između operativnih snaga civilne zaštite, a to su vatrogastvo, služba za spašavanje, Crveni križ i građani.

– Na području grada Čazme ukupno je četrdesetak povjerenika i njihovih zamjenika. Pravilo je da se predsjednici mjesnih odbora ili njihovi zamjenici imenuju za povjerenika. One koji nisu u ratnom rasporedu u nekim postrojbama rasporedili smo za povjerenike i njihove zamjenike – objasnio je Milan Obranović, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Čazme i dodao kako je civilna zaštita zadnji put na području Grada Čazme intervenirala nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo grad 15. rujna 2022.

– Civilna zaštita diže se kada snage koje su predviđene za odrađivanje nekih poslova u slučaju elementarnih nepogoda ne mogu odraditi sve sami. Onda se dižu postrojbe, odnosno povjerenici da odrade to što treba. Zadnji put smo intervenirali za vrijeme olujnog nevremena. Sretni smo što ne moramo puno djelovati, rekao je Obranović. Smotru i predavanje organizirao je Grad Čazma, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ravnateljstvom civilne zaštite, Područnim uredom civilne zaštite Varaždin, Službom civilne zaštite Bjelovar. Sve povjerenike i njihove zamjenike ispred Grada Čazme je na početku edukacije pozdravio Branko Novković, predsjednik Gradskog vijeća.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović kaže kako građani jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vinkovaca Preduvjet za razvoj brza je i efikasna gradska uprava Tvornicu su simboličnim pritiskom na gumb u Podravkinoj industrijskoj zoni otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić Podravka ima novu tvornicu tjestenine vrijednu 15 mil. eura Tjestenina iz nove tvornice godišnje će završiti u oko 90 milijuna vrećica juha U Gradskoj vijećnici Grada Našica održana je svečana primopredaja ugovora o stipendiranju za 35 studenata Ugovori za 35 studenata Stipendije Grada Našica ove godine povećane za više od 20 posto