Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vinkovaca

Preduvjet za razvoj brza je i efikasna gradska uprava

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović kaže kako građani jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola
1/2
Foto: Grad Vinkovci
Sjajne rezultate iz 2022. godine nadmašili smo tijekom 2023. godine pa smo tako u ovom gradskom upravnom odjelu obradili, pripremili i izdali čak 149 akata kojima se odobrava gradnja, odnosno sedam više nego godinu ranije

U aktivnostima razvoja Vinkovaca važnu ulogu u ima i gradski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša koji ulaže dodatne napore kako bi se kvalitetno obradilo, pripremilo i odobrilo što više akata koji se odnose na gradnju na području grada. Govoreći o radu odjela, pročelnik Davor Mecanović kaže da građani jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola, a osim za građane, učinkovitost i jednostavnost u postupcima vrlo je važna i za investitore.

Stalno usavršavanje
– Sjajne rezultate iz 2022. godine nadmašili smo tijekom 2023. godine pa smo tako u ovom gradskom upravnom odjelu obradili, pripremili i izdali čak 149 akata kojima se odobrava gradnja (građevinske dozvole i potvrde glavnog projekta) odnosno sedam više nego godinu ranije. Izdano je i 320 lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, 15 više u odnosu na 2022. godinu – kaže Mecanović.

Ističe kako im je cilj stalno usavršavanje i modernizacija poslovanja, a sve kako bi u budućnosti dodatno podignuli kvalitetu usluge ovoga gradskog odjela. Prema njegovim riječima, veseli ga činjenica da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prošlog tjedna objavilo poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava ePlanovi kojim će se potaknuti izrada prostornih planova nove generacije.

– Tako će se olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova, omogućiti uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga kao i potaknuti smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način. Ovo je odlična prilika da u idućem razdoblju provedemo transformaciju naših prostornih planova, odnosno odradimo proces prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik te tako direktno doprinesemo povećanju isplativosti investiranja u građenje i povećanje broja investicija, ali i smanjenje administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor – rekao je Mecanović.

Akcijski plan
Dodaje i kako, osim poslove vezane uz gradnju, u ovom gradskom odjelu rade i na projektima koji se odnose na zaštitu okoliša. Mecanović podsjeća da je Gradsko vijeće Vinkovaca na sjednici u rujnu donijelo Odluku o pristupanju Vinkovaca Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju te da se potpisnici Sporazuma dobrovoljno obvezuju na provedbu ciljeva Europske unije za klimu i energiju na svom području. Između ostalog to podrazumijeva i izradu Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka što su Vinkovci ispunili 18. prosinca 2023.

– Akcijski plan obuhvaća izradu baznog i kontrolnog inventara emisija CO2 kako bi se dobio uvid u trenutačno stanje potrošnje energije u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete – rekao je Mecanović.

Tvornicu su simboličnim pritiskom na gumb u Podravkinoj industrijskoj zoni otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić Podravka ima novu tvornicu tjestenine vrijednu 15 mil. eura Tjestenina iz nove tvornice godišnje će završiti u oko 90 milijuna vrećica juha U Gradskoj vijećnici Grada Našica održana je svečana primopredaja ugovora o stipendiranju za 35 studenata Ugovori za 35 studenata Stipendije Grada Našica ove godine povećane za više od 20 posto Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u Đakovu je dodijelio četiri ugovora vrijedna više od 5,2 milijuna eura Program "Zaželi" Za projekt "Niste sami, faza IV." 1,27 milijuna eura