Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U samoborskom Centru za mlade održana konferencija “Uloga organiziranog civilnog društva u životu Europske Unije i hrvatska perspektiva”

Civilno društvo iznimno je važno u kriznim situacijama

1/4
Foto: Samobor
Održane su i debate o ulozi organiziranog civilnog društva u EU i utjecaju na krizne situacije

Konferencija “Uloga organiziranog civilnog društva u životu Europske Unije i Hrvatska perspektiva” održana je prije nekoliko dana u prostoru samoborskog  Centra za mlade, odnosno Bunkeru. A u okviru toga sudionici su raspravljali o vrijednostima i ulozi organiziranog civilnog društva.

Gost iz Bruxellesa

Konferenciju su organizirali  Europski gospodarski i socijalni odbor u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnog društva Vlade, Udrugom Zamisli i Bunkerom, a sve u okviru europske konferencije o budućnosti Europe. Naglašeno je ondje da je organizirano civilno društvo jedan od stupova  za budućnost EU te da je u ovim neizvjesnim vremenima, ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim izazovima i vrlo teškim trenucima za čitavu Europu, položaj organizacija civilnog društva u lokalnim zajednicama iznimno važan.

O tome su pak govorili Svjetlana Marijon, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i predsjednica udruge Zamisli, Danko Relić, predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade i član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za programe EU Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade, saborski zastupnik Marko Pavić, Andris Gobinš iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te drugi sugovornici. Putem Zooma iz Bruxellesa se u rad konferencije u ime hrvatske europarlamentarke Dubravke Šuice uključio Toma Šutić.

U ime Grada pak svima je dobrodošlicu poželjela gradonačelnica Petra Škrobot. Naglasila je da joj je drago što je Samobor domaćin konferencije na kojoj se govori o važnoj temi poput civilnog društva te je usto zahvalila svim udrugama civilnog društva kao i pojedincima koji svojim djelovanjem doprinose boljitku zajednice, naglasivši kako se u trenutnoj situaciji kada je nužno pružiti pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine vidi uloga i važnost civilnog društva. Najavila je gradonačelnica da će gradska uprava raditi na novim projektima s ciljem jačanja  organiziranog civilnog društva.

Sve nazočne pozdravila je i ravnateljica POU Samobor i Centra za mlade Jelena Vojvoda, koja je govorila o radu Bunkera koji uskoro slavi peti rođendan. Jelena Vojvoda govorila je i o važnosti cjeloživotnog učenja te nužnosti da se rad u organizacijama civilnog društva počinje adekvatno vrednovati. Tijekom konferencije održane su i debate o ulozi organiziranog civilnog društva 
u životu EU i njegovu utjecaju u kriznim situacijama.

Udružiti udruge

Razvoj kapaciteta civilnog društva važan je ne samo za krizne situacije već kontinuirano, u mirnodopskim uvjetima – jedan je od zaključaka konferencije. U kontekstu djelovanja civilnog društva u Hrvatskoj naglašeno je da su udruge građana razasute u sustavu, a najviše pružaju socijalne usluge i rade na terenu. Stoga je važno da se udruže, okupe i usmjere snagu u zaštitu održivosti usluga, osiguravanja aktivnog dijaloga s nadležnim tijelima i osiguravanja tehničke podrške i financijske stavke za jačanje kapaciteta na svim razinama proračuna.