Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica
Pronatalitetne mjere

Crikvenica drugi grad u Hrvatskoj po potpori za obitelji s troje i više djece

bebe
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Pozitivni rezultati vidljivi su već u prvoj godini primjene mjera pronatalitetne politike te se tako 13 obitelji s područja grada odlučilo na troje i više djece

Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina i zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić u ponedjeljak su održali svečani prijem za obitelji s troje i više djece koji su ostvarili pravo na čitav niz pogodnosti koje nude nove pronatalitetne mjere Grada Crikvenice.

Među pravima i potporama koje ostvaruju obitelji posebno je atraktivan iznos od 30.000 kuna, ali tu je i potpuno besplatan vrtić, besplatan obrok u školi, sufinanciranje nabavke udžbenika iznosom od 400 kuna te sufinanciranje produženog boravka i to iznosom od 50% cijene. Iznos potpore time je daleko viši od 30.000 kuna.

Kako ističu iz Grada Crikvenice pozitivni rezultati vidljivi su već u prvoj godini primjene mjera pronatalitetne politike te se tako 13 obitelji s područja grada odlučilo na troje i više djece. Posebno veseli i podatak da je ove godine u školske klupe crikveničkih osnovnih škola sjelo čak 95 djece, što je za 10 više od prošle godine. Nove mjere tiču se i roditelja čija su djeca polaznici vrtića, jer je uveden ekonomski kriterij prema kojem visina cijene vrtića ovisi o visini prihoda roditelja.

Potpore za djecu bit će prioritet Grada Crikvenice

Gradonačelnik Damir Rukavina obratio se s nekoliko riječi te se zahvalio roditeljima na dolasku. Istaknuo je i kako je od prije nekoliko dana Grad Crikvenica ponosan nositelj priznanja Grad prijatelj djece, što ovakvim mjerama samo dodatno dokazuje.

S velikim entuzijazmom istaknuo je kako će potpore za djecu uvijek biti prioritet Grada te da bi bio veoma sretan da u budućnosti potpore budu još veće te da što veći broj obitelji ostvari pravo na njihovo korištenje. Svoje dojmove i prijedloge mogli su iskazati i roditelji koji su mjere ocijenili kao hvalevrijedan doprinos Grada obiteljima, naročito jer pomoć nije samo u vidu 30.000 kuna već se dijete prati kroz vrtić i školovanje raznim olakšicama. Gradonačelnik je na kraju roditeljima i djeci uručio simbolične poklone.

Iz Grada ističu da naknada koju roditelji dobivaju za prvo i drugo dijete iznosi 1.500 kuna. Ovim mjerama, predviđa se da bi se sredstva za socijalni program na godišnjoj razini povećala za oko 100.000 kuna. Grad Crikvenica je s ovim mjerama na samom vrhu potpora za obitelji s troje i više djece, dok se ispred nalazi samo Grad Zagreb s potporom od 54.000 kuna.