Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
ZELENA ČISTKA I U ĐAKOVU

Đakovčani počistili tone smeća iz prirode

Foto: Grad Đakovo

Kutna kada, kutna garnitura, madraci, fotelje, dječje nosiljke, igračke, odjeća, plastika – sve je to samo dio "asortimana" koji su nedavno među tonama ostalog smeća iz prirode počistili vrijedni volonteri koji su se priključili akciji Zelena čistka. Riječ je o nacionalnoj kampanji u koju se kao i prethodnih godina uključio Grad Đakovo pa je više lokacija na kojima je prikupljano smeće u subotu obišla pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam  Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola, zajedno s poljoprivrednim redarom Gabrijelom Kretonićem.

U akciji su volonterski sudjelovali članovi LD Jastreb Piškorevci, LD Jelen Đakovo, ZŠRU-a, Vaterpolo kluba Đakovo, potom tvrtke Imitor, Tegrad, Centrogradnja i Riokop koje su ustupile svoje djelatnike i mehanizaciju, kao i Đakovački vodovod d.o.o. Trgovačko 
društvo Univerzal d.o.o. pobrinulo se za zbrinjavanje otpada.

– Napominjemo da je 2020. godine očišćeno sveukupno 9 lokacija, na kojima je prikupljeno 7476 kilograma mješovitog 
komunalnog otpada koji je zbrinut na odgovarajući način, a u akciji čišćenja je sudjelovalo gotovo 50 volontera. Zelena čistka je nacionalna kampanja kojoj je u cilju podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja se desetu godinu zaredom održala u Hrvatskoj 18. rujna u sklopu svjetske akcije World Cleanup Day – navode iz đakovačke Gradske uprave.