Izbornik
Naslovnica Gradovi 2918 pregleda
Oporba se na glasanju ne mora niti pojaviti

Danas odluka: Karlovac miče Titovo ime i mijenja ga u Trg hrvatskih branitelja?

Trg Josipa Broza Tita u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Osam braniteljskih udruga i četvrt Novi centar podnijeli su zahtjev za promjenom naziva trga još u travnju

- Apeliram na gradonačelnika Damira Mandića, predsjednicu Vijeća, na oporbene vijećnike da se kao točka dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradskog vijeća skine izglasavanje o promjeni naziva Trga Josipa Broza Tita u Trg hrvatskih branitelja. Nama mladi odlaze iz Karlovca jer ne mogu naći posao, a mi se bavimo Titom. Sramota – kazao je na tiskovnoj Nikola Badovinac, aktivist, donedavno gradski vijećnik SDP- i HNS-a.

Podrška oporbe

Okupljeni na trgu koji bi danas mogao promijeniti ime, ukoliko HDZ i njegovi partneri na Vijeću danas za to dignu ruke, podržali su ga i Snježana Kirinić, potpredsjednica Hrvatskih laburista, te Dimitrije Birač iz stranke Za radnički Karlovac. Osam karlovačkih braniteljskih udruga, te Gradska četvrt Novi centar podnijeli su zahtjev Gradu za promjenom naziva trga još u travnju. Ukoliko zahtjev bude izglasan, Karlovac će biti prvi grad u Hrvatskoj koji je uklonio ime Tita s nekog trga ili ulice.

– Ne razumijem opčinjenost čovjekom koji je mrtav gotovo četiri desetljeća. Ovom promjenom se pljuje po civilizacijskoj tekovini antifašizma. Da nije bilo Josipa Broza, Hrvatska danas ne bi imala Dalmaciju, Istru, otoke. Uostalom, tko će platiti promjene adresa i svih dokumenata građanima, posebno tvrtkama i obrtima kojih na ovom trgu, budući da je riječ o tržnici, ima jako puno. Samo nova osobna iskaznica stoji 80 kuna. Nitko nije niti radio izračune, niti razmišljaju o tome koliko će to ljude koštati. Neka Grad ili te braniteljske udruge plate promjene dokumenata svim tim tvrtkama i obrtima, jer zbog njih se sve mijenja – dodala je Kirinić.

Aktivisti su, ipak, svjesni da je omjer snaga u Gradskom vijeću takav da niti jedan predstavnik oporbe ne mora doći na sjednicu, jer HDZ s koalicijskim partnerima ima većinu u Vijeću.

“Važnija je budućnost”

– Znamo i mi pisati zamolbe, znamo i prosvjedovati i sve ćemo to napraviti jer se ne sramimo prošlosti, ali nam je važnija budućnost – dodao je N. Badovinac.

Josip Benčić, županijski vijećnik SDP-a kaže da se o takvoj promjeni može odlučivati samo na referendumu, a ne da odlučuje gradonačelnik koji je to postao sa samo 8000 glasova podrške.

–O tom bi pitanju trebalo konzultirati javnost, vidjeti što ljudi misle, pa onda odlučiti. Najbolji bi bio referendum, ali on je za Karlovac preskup. Pitanje Titovog lika i djela mi u Živom zidu ostavljamo povjesničarima, jer grad ima važnijih stvari. Vjerojatno ćemo pri glasovanju biti suzdržani, ali sve ovisi o raspravi, možda nas neki argument nagna na drugačije glasovanje – kazao je Ivan Vilibor Sinčić, potpredsjednik Gradskog vijeća. Kazao je kako Živi zid neće tražiti micanje te točke, jer HDZ ima većinu u vijeću, pa to nema smisla.