Izbornik
Naslovnica Gradovi
VIA je jedan od ključnih čimbenika za gospodarski i društveni razvoj grada

Deset godina rada Agencije za razvoj i investicije VIA

U povodu deset godina rada i djelovanja Agenciju VIA posjetio je i ministar Šime Erlić
1/4
Foto: Grad Vinkovci
U 10 godina vodili 133 projekta i Vinkovcima osigurali 375 milijuna kuna ili oko 50 milijuna eura

Vinkovci iz godine u godinu mijenjaju vizuru grada, i to prije svega realizacijom brojnih projekata koji se provode. Najveću ulogu u tome ima Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, koja ove godine obilježava 10 godina rada. O njihovu radu govori i to da su od 2013. godine, kada je VIA osnovana, potaknuli, vodili i realizirali 133 projekta i tako Vinkovcima osigurali 375 milijuna kuna, ili oko 50 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Govoreći o radu Agencije tijekom proteklih deset godina, direktorica VIA-e Danijela Slipčević istaknula je kako su samo tijekom prošle godine ugovorili projekte u vrijednosti od oko 46,2 milijuna kuna ili 6,13 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Stalan napredak
– Nastojimo stalnim edukacijama i usavršavanjima kontinuirano napredovati, a kako se povećavao obujam posla, tako se povećavao i broj djelatnika. Trenutačno imamo 14 zaposlenih. Naš mladi tim danas svakodnevno svoj posao odrađuje s velikim entuzijazmom i željom za napretkom jer visoka očekivanja predstavljaju ključ svakog dobro odrađenog posla. Stoga, rastemo i gradimo naša znanja kako bismo u konačnici ponudili što kvalitetnije usluge te da bismo svojim radom pokrili što šire područje djelovanja – rekla je Slipčević.

Važnost i rad Agencije pohvalio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je rekao kako bi većinu projekata na području grada bilo nemoguće realizirati bez projekata koje provodi VIA te da bi se samim time i razvoj grada sporije odvijao. Prema njegovim riječima, na jednu kunu koju Grad iz proračuna izdvoji za svoju Agenciju za razvoj i investicije, Vinkovcima se vrati čak 15 kuna.

150 milijuna eura
– U naš grad u proteklih šest godina uloženo je ukupno 150 milijuna eura europskih sredstava što su vrlo dobri rezultati, neću reći odlični jer mislim da možemo biti još bolji i efikasniji. Vrlo je važno, stoga, imati dobru komunikaciju s Vladom RH jer je onda sve puno jednostavnije izvesti na terenu. A upravo ta sinergija s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije čini snagu Vinkovaca kada je povlačenje EU sredstava u pitanju – rekao je Bosančić.

Dodao je kako je VIA vrlo brzo postala jedan od ključnih čimbenika u stvaranju preduvjeta za gospodarski i društveni razvoj grada, uz konstantno razvijanje svijesti u cjelokupnoj zajednici o potrebama uvođenja energetski učinkovitih rješenja i poticanje razvoja međunarodne suradnje putem prekograničnih projekata. Pri tome su svakodnevno na usluzi građanima, udrugama, društvima i gradskim ustanovama te su u Vinkovcima prepoznati kao ključan faktor na koji se mogu osloniti svi koji kroz EU fondove nastoje osigurati gospodarski napredak, poboljšati uvjete rada ili podići kvalitetu svojih usluga.

"Čestitke Agenciji na iznimno kvalitetnom radu"

– Čestitke Agenciji na iznimno kvalitetnom radu kao i na tome što su na vrijeme prepoznali važnost europskih fondova. Vinkovci imaju stručan tim, kapacitiran po tom pitanju i vrlo često su u Ministarstvu, prate sve natječaje i u redovnoj smo komunikaciji pri pripremi projekata. Jedna velika stvar koju je Vlada omogućila je novi ITU mehanizam za gradove, nova 22 milijuna eura kojima će se moći realizirati niz projekata. Vinkovci će imati apsolutnu podršku u realizaciji svih najavljenih projekata, od vrtića i škola do krucijalnog i strateški važnog projekta, a to je poslovna zona zajedno s poduzetničkim akceleratorom – rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.


GRAD je uspio asfaltirati 6 km cesta, a već je primljeno 400 tisuća eura za asfaltiranje 2 kilometra cesta, i to dijela ceste u Sišćanima koji je bio neasfaltiran u prethodnim obnovama 100 posto financirano iz Fonda solidarnosti Kratkoročnim zaduženjem Čazma pokriva trošak asfaltiranja cesta DO KRAJA godine na zgradi vrtića bit će završeni svi građevinski radovi, nakon čega počinje opremanje, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić Sadržaj koji do sada nisu imali U dječji vrtić u Gunji prvi polaznici upisivat će se iduće godine PROJEKT NABAVE novog bibliobusa realiziran je u sklopu projekta "Kultura u pokretu", koji su proveli Agencija VIA, Gradska čitaonica Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija Promocija i popularizacija kulture čitanja Nakon 17 godina Gradska knjižnica i čitaonica ima novi bibliobus