Izbornik
Naslovnica Gradovi
Promocija i popularizacija kulture čitanja

Nakon 17 godina Gradska knjižnica i čitaonica ima novi bibliobus

PROJEKT NABAVE novog bibliobusa realiziran je u sklopu projekta "Kultura u pokretu", koji su proveli Agencija VIA, Gradska čitaonica Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija
1/3
Foto: Grad Vinkovci
Bibliobus stanovnicima iz udaljenijih mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurava užitak čitanja, a zaustavlja se na 60 stajališta diljem županije

Od prošloga tjedna vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica bogatija je za novo vozilo bibliobusa, odnosno putujuću knjižnicu koja se zaustavlja na 60 stajališta diljem Vukovarsko-srijemske županije i donosi radost čitanja za brojne čitatelje. Glavni je cilj projekta omogućiti izravno uključivanje pripadnika ciljanih skupina u društvo kroz aktivnosti promocije i popularizacije kulture čitanja i aktivnosti inkluzije ciljanih skupina.

Kultura u pokretu
– Bibliobus je proteklih godina omogućio da do svakog djeteta u županiji dođe knjiga, a nadamo se da će novo vozilo usmjeriti sve generacije da vole knjigu i uživaju u čitanju, to je nešto prekrasno. Projekt se lijepo uklopio s knjižnicom, u idućih mjesec dana uz novu knjižnicu imat ćemo i bibliobus, a to je vrlo bitno za kulturu u gradu i županiji – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Projekt nabave novoga bibliobusa realiziran je u sklopu projekta "Kultura u pokretu", koji su proveli Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca – VIA, Gradska čitaonica Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Kako je rečeno, ukupna vrijednost projekta "Kultura u pokretu" iznosila je gotovo 4 milijuna kuna, a gotovo 3 milijuna kuna uloženo je u novo vozilo. Projekt je 75 posto financirao Europski socijalni fond, a 15% izdvojeno je iz proračuna Republike Hrvatske.

– Novo vozilo ima kapacitet od oko 5000 djela iz knjižničke građe. Zahvaljujem partnerima Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vinkovcima te smo uspjeli s našim aktivnostima ostvariti sve naše ciljeve, a ovo je jedan od glavnih koji smo si postavili – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Govoreći o realiziranom projektu, rečeno je kako je osim činjenice što je novi bibliobus suvremeniji i bolje opremljen najvažnije istaknuti da će pojedinci iz najudaljenijih dijelova Vukovarsko-srijemske županije, koji nemaju knjižnički prostor, moći uživati u čitanju.

Novih 70 stajališta
– Krajem kolovoza očekuje nas još 70 stajališta koje ćemo obići u sklopu projekta, a pozivamo sve načelnike općina da pristanu na suradnju, bit će pozivno pismo u kojem će sve stajati i imat ćemo promotivne kampanje. Ostavit ćemo jedno mjesec dana da se uhodamo s novim vozilom pa onda krećemo sa završnim aktivnostima prezentiranja bibliobusa – rekla je stručna suradnica VIA-e Marina Karačić.

Po riječima županijske pročelnice za turizam i kulturu Tamare Kalistović, stari bibliobus bio je u uporabi čak 17 godina.

– Vukovarsko-srijemska županija ponosan je partner u projektu Kultura u pokretu. Danas nam je stigao novi bibliobus, koji je dugo čekan. Stari žuti "biblić" koristio je čak 17 godina, a prolazio je svim cestama naše županije. Nabava novog vozila i te kako je bitna zbog činjenice da će bibliobus i dalje moći posjećivati najudaljenije dijelove županije u kojima nije dostupna knjižnična služba – rekla je Kalistović.

Nadamo se da će država prepoznati specifičnosti na koje adekvatno odgovaramo i početi nas pratiti snažnijom i poštenijom podrškom, rekao je župan Posavec predstavljajući projekte ministru Berošu Zdravstveni laboratoriji "Zaključujemo najveći investicijski ciklus u međimursko zdravstvo" Nagrade su uručili predsjednica Odbora za dodjelu nagrada Vesna Bedeković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Odgojno-obrazovna djelatnost Državne nagrade "Ivan Filipović" prvi put dodijeljene u Velikoj Kopanici POSJETITELJE privlače jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem Jedinstvena vinska arhitektura Vinatlon privukao 2000 posjetitelja u Zmajevac