Izbornik
Naslovnica Županije
Zdravstveni laboratoriji

"Zaključujemo najveći investicijski ciklus u međimursko zdravstvo"

Nadamo se da će država prepoznati specifičnosti na koje adekvatno odgovaramo i početi nas pratiti snažnijom i poštenijom podrškom, rekao je župan Posavec predstavljajući projekte ministru Berošu
Foto: Međimurska županija
Apeliram na ministra da se svi projekti koje smo započeli i koje ćemo započeti, neće zaustaviti, nego upravno suprotno, rekao je župan Matija Posavec

Unazad pet godina u naše zdravstvo uložili smo uistinu mnogo, no u odnosu na druge regije u Hrvatskoj to smo morali učiniti vlastitim snagama, bez pravog odgovora i praćenja države. Nastavit ćemo taj razvojni put bez obzira na reforme u zdravstvu i nove zakone. Energetskom obnovom bolničkih zgrada, koja upravo završava, zaključujemo najveći ulagački ciklus u međimursko zdravstvo ikad. Završavamo i uređenje prostora Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije stvarajući uvjete za razvoj tamošnjeg nastavnog centra – kazao je međimurski župan Matija Posavec koji je ministra zdravstva Vilija Beroša upoznao ulaganjima u zdravstveni sustav.

Međimurska županija započela je projekt formiranja palijativnog centra u zdravstvenom kompleksu u Čakovcu, u kojem će se također graditi suvremeni prostor za sve zdravstvene laboratorije.

Rekonstrukcija neurologije
Posavec se sastao s ministrom Berošem u Domu zdravlja Čakovec na predstavljaju pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda koje Ministarstvo provodi pod sloganom "Zdravlje je prvo". Župan je rekao kako se nada da 1. siječnja neće biti zaustavljeni projekti koje je Županija pokrenula u cilju daljnjeg razvoja svog zdravstvenog sustava.

– Apeliram na ministra da se svi projekti koje smo započeli i koje ćemo započeti, neće zaustaviti, nego upravno suprotno, da će biti snažno podržani od ministarstva. Nadamo se da će država prepoznati specifičnosti na koje adekvatno odgovaramo i početi nas pratiti snažnijom i poštenijom podrškom – rekao je župan. Najavio je potpisivanje ugovora za rekonstrukciju Odjela neurologije Županijske bolnice Čakovec. Izgrađena je nova zgrada Doma zdravlja, potom je Međimurska županija adaptirala ambulante primarne zdravstvene zaštite, uredila prilazne ceste, te energetski obnovila sve objekte u zdravstvenom kompleksu, razvila jedan od najjačih centara intervencijske kardiologije u Hrvatskoj, uz što je nedavno završena i obnova zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Kao Županija koja nosi status prijatelja djece, odavno je osiguran i besplatan boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, u bolnici su obnovljeni odjeli dnevne bolnice, abdominalne i dječje kirurgije, psihijatrije, fizikalne medicine te pedijatrije i rodilišta. Kupljen je uređaj za magnetnu rezonanciju i izgrađen zaseban objekt za njega. Županija, rečeno je, iskazuje potrebu za novim CT uređajem, sustavom praonice te će nastaviti obnavljati vozni park saniteta i hitne pomoći.

Preventivni pregledi
Na konferenciji za novinare ministar Beroš i ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh predstavili su projekt preventivnih pregleda koji će provoditi deset timova. U iduća tri mjeseca bit će pregledano 200-tinjak osoba. Pilot projekt obuhvat će četiri posto građana u pet županija, starijih od 40 godina, koji tijekom zadnje dvije godine nisu posjetili svog obiteljskog liječnika. Pacijenti će se pozivati na preglede na tri lokacije – u Dom zdravlja u Čakovcu te ambulante u Kotoribi i Prelogu, gdje će ih dočekivati medicinske sestre i uzimati uzorke za osnovne nalaze, nakon čega se pacijenti, prema potrebi, upućuju obiteljskom liječniku.

U Galerija Trumbetaš otvorena je izložba "Ja sam snaga" autora Vjekoslava Skledara, lijevo, u organizaciji udruge Nismo same. Ivana Kalogjera, predsjednica udruge, u sredini, i Krešimir Ačkar, desno Onkološke pacijentice kroz fotografske portrete Zadaća nam je da destigmatiziramo rak dojke. Snaga je u nama POSJETITELJE privlače jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem Jedinstvena vinska arhitektura Vinatlon privukao 2000 posjetitelja u Zmajevac Nagrade su uručili predsjednica Odbora za dodjelu nagrada Vesna Bedeković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Odgojno-obrazovna djelatnost Državne nagrade "Ivan Filipović" prvi put dodijeljene u Velikoj Kopanici