Izbornik
Naslovnica Gradovi
Onkološke pacijentice kroz fotografske portrete

Zadaća nam je da destigmatiziramo rak dojke. Snaga je u nama

U Galerija Trumbetaš otvorena je izložba "Ja sam snaga" autora Vjekoslava Skledara, lijevo, u organizaciji udruge Nismo same. Ivana Kalogjera, predsjednica udruge, u sredini, i Krešimir Ačkar, desno
Foto: VELIKA GORICA
Cilj je ove izložbe prije svega bio destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s tom bolešću

Galerija Trumbetaš ovih je dana bila ispunjena emocijama, onim čvrstima i jakima, onima koje rijetko tko može u potpunosti razumjeti, a takva atmosfera vladala je i na otvorenju izložbe u organizaciji udruge Nismo same "Ja sam snaga" autora Vjekoslava Skledara. Naime, radi se o izložbi koja uključuje fotografije onkoloških bolesnica, žena koje su zbog kemoterapije zbog raka dojke izgubile kosu. Cilj je ove izložbe prije svega bio destigmatizirati onkološke pacijentice kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s tom teškom bolešću.

"Mi nismo naša kosa"
– Imam osjećaj da ćemo poruku koju danas šaljemo svi jednako doživjeti jer upućuje na snagu i podršku. Puno je emocija ovdje, nisam ni pomislila kada smo otvarali ovaj novi prostor da će slati ovako važne životne poruke kao večeras, i to svima – izjavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković uz zahvale te zaključila kako iz Velike Gorice svim ženama žele poslati poruku da zaista nisu same. Prisjetila se i da je u Pučkom učilištu mnogo zaposlenih žena, a neke od njih su se susrele s teškim dijagnozama. Ističe kako to ne možemo kontrolirati, ali djelomično možemo kontrolirati način na koji reagiramo, a ova izložba je odličan pokazatelj.

Žene čija nasmijana lica možete vidjeti na fotografijama koje su dio izložbe su Željka Mikulčić, Ivana Čujić, Suzana Krstić, Ljiljana Čaćko, Mihaela Jozić, Ana-Marija Brebrić, Jelena Zver, Daliborka Rogina, Anita Buškulić i Andreja Fabijanić. Sve one podijelile su svoja iskustva, strahove i promišljanja. Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, zahvalila je ženama koje su im ukazale povjerenje.

– Zahvaljujući Vjekoslavu Skledaru koji je napravio ove genijalne fotografije, pokazujemo snažnu emociju, da je snaga u nama. I sama sam prošla taj put i znam što te žene prolaze. Jedno od prvih pitanja nakon dijagnoze je upravo kada će izgubiti kosu. I dalje živimo u društvu koje nije tolerantno i zadaća je da destigmatiziramo tu bolest i da pokažemo da mi nismo naša kosa. Snaga je doista u nama – uputila je ohrabrujuće riječi te dodala kako trećina žena koje koriste uslugu besplatnog prijevoza na kemoterapije kroz njihovu udrugu dolazi upravo iz Velike Gorice i okolice. Dodaje i kako ovu izložbu želi posvetiti divnoj duši Andreji Fabijančić koja je, nažalost, preminula 13. svibnja ove godine.

Svoje iskustvo s publikom podijelila je i Velikogoričanka Suzana Kristić koja je kroz priču izmamila više njihove osmijehe nego što ih je podsjetila na teške trenutke koje prolaze. Zahvalna je i za priliku da podijeli svoju priču.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Besplatan prijevoz na terapije
– Teško mi je kao političaru govoriti nakon ovakvih životnih priča i iskustava. Gledam portrete jakih žena koje su ispričale svoju priču i dale hrabrost onima koji će to proći. Govore nam da postoji netko tko će biti snaga. Naći snage za osmijeh u tim trenucima mogu samo žene, one su jače, one mogu sve – kazao je gradonačelnik ujedno zahvalivši udruzi Nismo same što su gradu dali to povjerenje da se ova izložba otvori upravo u Galeriji Trumbetaš. Istaknuo je i kako će biti na usluzi te da želi riješiti probleme i omogućiti svim ženama s područja grada da imaju besplatan prijevoz na terapije. Otvorenje izložbe su upotpunili Josipa Gvozdanić, sopranistica angažirana u Hrvatskom narodnom kazalištu uz klavirsku pratnju prof. Krešimira Starčevića. Završni trenutak bilo je zajedničko pjevanje svih okupljenih uz pokoju puštenu suzu. Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja 2023.

POSJETITELJE privlače jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem Jedinstvena vinska arhitektura Vinatlon privukao 2000 posjetitelja u Zmajevac Nagrade su uručili predsjednica Odbora za dodjelu nagrada Vesna Bedeković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Odgojno-obrazovna djelatnost Državne nagrade "Ivan Filipović" prvi put dodijeljene u Velikoj Kopanici OSIM KRUŽNOG TOKA u Ždralovima je u posljednjih nekoliko godina napravljena kanalizacija, energetski je obnovljena škola... Nekada kaljuža, a danas predgrađe Uređuje se bjelovarski kružni tok kojim prođe 22.000 vozila na dan