Izbornik
Naslovnica Županije
Odgojno-obrazovna djelatnost

Državne nagrade "Ivan Filipović" prvi put dodijeljene u Velikoj Kopanici

Nagrade su uručili predsjednica Odbora za dodjelu nagrada Vesna Bedeković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Na svečanosti su uručene dvije nagrade za životno djelo i 15 godišnjih nagrada za važna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti

Državne nagrade "Ivan Filipović" za važna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti prvi su put dodijeljene izvan Hrvatskoga sabora, i to u Velikoj Kopanici kod Slavonskog Broda, u školi koja nosi ime tog znamenitog hrvatskog učitelja, književnika i reformatora.

Na svečanosti su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo te 15 godišnjih nagrada u područjima predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog, srednjeg i visokog školstva te znanstvenog i stručnog rada..

Ponosni i počašćeni
Godišnja nagrada "Ivan Filipović" dodjeljuje se istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima za najvažnija ostvarenja tijekom proteklih godina, a nagrada za životno djelo dodjeljuje se prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Hrvatskoj.
Nagrade su uručili predsjednica Odbora za dodjelu nagrada Vesna Bedeković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– Uopće ne treba spominjati da je učiteljsko zanimanje od nacionalnog interesa, da je to jedno od najvažnijih zanimanja uopće. O tome nam ovise sve buduće mlade generacije. Ja bih rekao da se znanstvenikom postaje već u dječjem vrtiću. Nakon toga dolazi nadogradnja, da bismo na kraju dobili izvrsne stručnjake, izvrsne građane i sve ono o čemu jedno društvo i država ovise. A ako nemamo onih koji će ih odgajati i poučavati, onda ne možemo ni računati na uspjeh – rekao je ministar Fuchs.

Dobitnicima nagrada čestitao je i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je istaknuo da oni sa svojim postignućima predstavljaju prave promicatelje sustava vrijednosti koje je promovirao Ivan Filipović.

– Ponosni smo što se jedan takav velikan prosvjete kao što je Ivan Filipović rodio u Velikoj Kopanici, u našoj županiji. Posebno smo počašćeni što je dodjela nagrada koja nosi njegovo ime prvi put izvan Sabora održana upravo ovdje, u školi u Velikoj Kopanici, uz 200. obljetnicu Filipovićeva rođenja. Hvala svima koji su tome pridonijeli – poručio je Marušić.

Najodgovornija profesija
Najodgovornija profesija, učiteljska, više je od posla. To je poziv – poručili su dobitnici nagrada. Oni znaju zašto su radu s učenicima posvetili život.

– To je nešto što se ne može opisati. To je nešto u vama što vas podigne u zrak, iznad zemlje. Jer, kada vidite velike oči koje vas gledaju i vjeruju u ono što govorite, zar postoji veća stvar od toga? Poručio bih vlastima da nas više cijene i pomognu nam kako bismo pridobili više mladih ljudi koji će izabrati ovo zanimanje i poziv, a mladima da ne odustaju – ako su prepoznali da su za ovaj posao, neka ga rade i dalje – istaknuo je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, dobitnik nagrade za životno djelo.

PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise Turistima se preporuča da dođu na Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodne etno susrete u Bilju, Ribarske dane u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu Aduti općine Bilje za turiste Ljetovanje u Bilju – gastroužitak, kulturna baština i prirodne ljepote OSIM KRUŽNOG TOKA u Ždralovima je u posljednjih nekoliko godina napravljena kanalizacija, energetski je obnovljena škola... Nekada kaljuža, a danas predgrađe Uređuje se bjelovarski kružni tok kojim prođe 22.000 vozila na dan