Od 23. do 25. lipnja održao se Paradajz from Paradise, festival posvećen lokalno uzgojenim sočnim rajčicama, na bajkovitoj lokaciji parka i jezera Kipišće u Svetoj Nedelji. Paradajz from Paradise zamišljen je kao oda lokalnom proizvodu uz savršen doček ljeta praćen prefinom hranom, koktelima i dobrom glazbom.
– Ovaj festival je naš način da približimo kvalitetu i ljepotu domaćih Rajskih rajčica koje se već više od 20 godina uzgajaju u Svetoj Nedelji. Njihova kvaliteta prepoznata je i u inozemstvu, a upravo su Rajske rajčice uvrštene među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu – istaknula je direktorica Turističke zajednice Svete Nedelje Renata Vlahović.
Za hranu su bili zaduženi Marin i Josip Nekić, koji su u Svetu Nedelju stigli prelijepim restauriranim oldtimerima i ručno izrađenim smokerom iz kojih su tri dana posluživali nekoliko jela posebno osmišljenih za ovu priliku te klasike kao što su pulled pork s coleslaw salatom i majonezom od kapara i tzv. trailer mess – varijantu pulled porka s domaćim svetonedeljskim rajčicama. Uz Nekiće, kuhao je i iskusan kuhar Zlatko Belužić koji je u gastronomskim kuloarima najpoznatiji po višegodišnjem angažman vezan uz lošinjsku grupaciju Jadranka hotela. Na festivalu je pripremao "Rajski tuna bowl", inačicu popularne havajske zdjele s domaćim rajčicama, tunom, posebnom crnom rižom venere, mladim lukom, zatim varijantu prutića od bijele ribe u hrskavim panko mrvicama s domaćim pestom od rikule i kremastom pečenom skutom uz još poneko iznenađenje.
– Iako je kuhanje na festivalima naporan posao, obožavam kuhati s Nekićima. Znamo se od djetinjstva, a naši su očevi zajedno radili u ugostiteljstvu – izjavio je Belužić.
U subotu se za dobru glazbu pobrinuo band Eter, a u nedjelju Zsa, Zsa sa svojim bendom, dok je za najmlađe svakog dana bila organizirana edukativno-likovna radionica "Bumbargrad" uz likovne stručnjake. Bilo je to, kako su i najavili iz TZ-a, "intimno druženje uz glazbu gdje uz dobro društvo s koktelom u ruci, zavaljeni u ležaljke na Rajskoj plaži, gdje se uživalo u životu i nazdravljalo ljetu koje je pred nama i koje smo dugo čekali".