Izbornik
Naslovnica Gradovi
Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje

Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise

PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu
Foto: Grad Sveta Nedelja
Paradajz from Paradise: Savršen doček ljeta na bajkovitom jezeru samo 15 minuta od Zagreba uz Nekićeve klasike i koktele

Od 23. do 25. lipnja održao se Paradajz from Paradise, festival posvećen lokalno uzgojenim sočnim rajčicama, na bajkovitoj lokaciji parka i jezera Kipišće u Svetoj Nedelji. Paradajz from Paradise zamišljen je kao oda lokalnom proizvodu uz savršen doček ljeta praćen prefinom hranom, koktelima i dobrom glazbom.

– Ovaj festival je naš način da približimo kvalitetu i ljepotu domaćih Rajskih rajčica koje se već više od 20 godina uzgajaju u Svetoj Nedelji. Njihova kvaliteta prepoznata je i u inozemstvu, a upravo su Rajske rajčice uvrštene među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu – istaknula je direktorica Turističke zajednice Svete Nedelje Renata Vlahović.

Za hranu su bili zaduženi Marin i Josip Nekić, koji su u Svetu Nedelju stigli prelijepim restauriranim oldtimerima i ručno izrađenim smokerom iz kojih su tri dana posluživali nekoliko jela posebno osmišljenih za ovu priliku te klasike kao što su pulled pork s coleslaw salatom i majonezom od kapara i tzv. trailer mess – varijantu pulled porka s domaćim svetonedeljskim rajčicama. Uz Nekiće, kuhao je i iskusan kuhar Zlatko Belužić koji je u gastronomskim kuloarima najpoznatiji po višegodišnjem angažman vezan uz lošinjsku grupaciju Jadranka hotela. Na festivalu je pripremao "Rajski tuna bowl", inačicu popularne havajske zdjele s domaćim rajčicama, tunom, posebnom crnom rižom venere, mladim lukom, zatim varijantu prutića od bijele ribe u hrskavim panko mrvicama s domaćim pestom od rikule i kremastom pečenom skutom uz još poneko iznenađenje.

– Iako je kuhanje na festivalima naporan posao, obožavam kuhati s Nekićima. Znamo se od djetinjstva, a naši su očevi zajedno radili u ugostiteljstvu – izjavio je Belužić.

U subotu se za dobru glazbu pobrinuo band Eter, a u nedjelju Zsa, Zsa sa svojim bendom, dok je za najmlađe svakog dana bila organizirana edukativno-likovna radionica "Bumbargrad" uz likovne stručnjake. Bilo je to, kako su i najavili iz TZ-a, "intimno druženje uz glazbu gdje uz dobro društvo s koktelom u ruci, zavaljeni u ležaljke na Rajskoj plaži, gdje se uživalo u životu i nazdravljalo ljetu koje je pred nama i koje smo dugo čekali".

Turistima se preporuča da dođu na Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodne etno susrete u Bilju, Ribarske dane u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu Aduti općine Bilje za turiste Ljetovanje u Bilju – gastroužitak, kulturna baština i prirodne ljepote VATRENA STIHIJA U VOJARNI Prema scenariju, u objektu 5 izvedena je vježba evakuacije stanara, spašavanja unesrećenih osoba, gašenja požara unutarnjom navalom i dobave vode Sigurnost građana na prvom mjestu Na 20 lokacija vježbali spašavanje iz požara, potresa i poplave Glavna tema ovogodišnjeg izdanja su životinje, a u tom dijelu programa pripremljena su velika iznenađenja Pripreme za Renesansni festival Show s guskama i psom te veprovi, konji i sokolovi