Izbornik
Naslovnica Općine
Aduti općine Bilje za turiste

Ljetovanje u Bilju – gastroužitak, kulturna baština i prirodne ljepote

Turistima se preporuča da dođu na Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodne etno susrete u Bilju, Ribarske dane u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu
1/3
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Turistima koji prvi put stižu na ovu destinaciju preporučili bismo da dođu dok traje neka od brojnih turističkih kulturnih manifestacija

Kontinentalni turizam posljednjih godina dobiva sve veću važnost, a općina Bilje i te kako ima svoje adute koji turistima mogu pružiti zabavno ljetovanje i bezbrižan odmor.

– Općina Bilje predstavlja ulaz u Baranju i park prirode Kopački rit, koji se cijelom svojom površinom nalazi upravo unutar njezinih granica. Kao jedna od vodećih destinacija ruralnog turizma u Županiji, sigurni smo da je spoj gastronomskih užitaka, popraćen ponudom kulturne baštine i prirodnih ljepota te mnoštvom sadržaja aktivnog turizma, aranžman onoga što će gosta uvijek podsjetiti zašto se dobro vratiti u našu destinaciju – započinje Ivana Plašćak, ravnateljica Kulturno-razvojnog centra općine Bilje.

Ribarski dani
Turistima koji prvi put stižu na ovu destinaciju preporučili bismo da dođu dok traje neka od brojnih turističko-kulturnih manifestacija, kao što su Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodni etno susreti u Bilju, Ribarski dani u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu.

– Tada se svaki posjetitelj može uvjeriti u to koliko smo posebni što se tiče ponude autohtonih proizvoda, bogatstva kulturne baštine manjina koje kod nas žive, bogatstva njegovanja narodnih običaja, oživljavanja prošlosti u dvorcu Eugena Savojskog i koliko je raznolikosti na području naše male, a opet općine – dodaje ravnateljica Plašćak.

Destinacija su i aktivnog turizma. Neizostavna je ponuda vožnje biciklima po Dunavskoj ruti, ruti Amazone of Europe ili Panonskom putu mira. Bicikle se može i unajmiti za obilazak destinacije. Tu su i brojne lokacije na kojima se može pecati, a jedan je od omiljenih uređena obala Stare Drave, gdje se može osvježiti i kupanjem ili okušati u veslanju. Odvažnijim turistima promoviraju ponudu lovišta kojima su okruženi, posebice lovištem Tikveš, koje se nalazi u sklopu parka prirode Kopački rit. Tikveško lovište kroz povijest je privlačilo svjetsku elitu i vladare, a i danas se smatra jednim od najbogatijih lovišta u Europi kada govorimo o kapitalnoj jelenskoj divljači. U srcu tikveške šume smješten je kompleks dvoraca Tikveš, koji su u Domovinskome ratu i tijekom okupacije Baranje potpuno devastirani. Zasjali su, konačno, starim sjajem i u novom ruhu. Kompleks je lani obnovljen i prenamijenjen u Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš. Priroda, ali i prošlost, u dvorcima su prikazani najmodernijom tehnologijom. Dvorcem "lebdi" lik plemkinje Isabelle, lovkinje i zaljubljenice u prirodu, kojoj je ta adresa bila ljetnikovac i omiljeno odmaralište.

Kopački rit sam je po sebi neiscrpno bogatstvo prirodnih ljepota, a doživjeti ih se može u vožnji brodom, čamcima ili vlakićem, ili u šetnji novom šetnicom, replikom turskog mosta. Popularna je to biciklistička destinacija koja nudi nezaboravna iskustva, dok strani turisti u ritu vide posebice atraktivnu lokaciju za sve popularnije promatranje ptica.

Biljska stepa
Zbog iznimne vrijednosti travnjačka površina na biljskom groblju proglašena je 2000. godine spomenikom prirode. Jedna je to od posljednjih stepolikih travnjačkih površina u Hrvatskoj na kojoj raste više od 150 biljnih vrsta, a tri su kritično ugrožene.

Baranjska je gostoljubivost nadaleko poznata, a nijedan domaćin neće svoga gosta pustiti da ode gladan ili žedan. Jedan od najvećih turističkih aduta općine Bilje upravo je gastroponuda autohtonih jela u restoranima koji odišu ruralnim ambijentom. Široka je i ponuda smještajnih kapaciteta, a sve potrebne informacije o ljetovanju u Bilju mogu se pronaći na internetskoj stranici: www.tzo-bilje.hr.

Dvorac Eugena Savojskog građen je 1707.

Jedna od velikih atrakcija u skorijoj budućnosti postat će Dvorac Eugena Savojskog u samom središtu Bilja. Savojski ga je počeo graditi 1707., a za taj mu je pothvat trebalo pet godina. U doba svoje gradnje bio je osmišljen kao ratničko uporište s ukupno 24 topa razmještena na četiri ugla. Iako je trenutačno u derutnom stanju, turisti kraj njega rado zastaju zbog kulturne i povijesne važnosti. Svake godine tu se održava i Dan dvorca Eugena Savojskog

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja su životinje, a u tom dijelu programa pripremljena su velika iznenađenja Pripreme za Renesansni festival Show s guskama i psom te veprovi, konji i sokolovi Ovo je rezultat rada županijske uprave, svih naših institucija, županijske razvojne agencije VIDRA-e, ali i svih općina i gradova na našem području, ističe župan Provedeno više od 500 projekata Obnovljeni dvorci i škole, otvoreni poduzetnički inkubatori... Vrpcu su nakon svečane sjednice Vijeća prerezali gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i župan Ivan Celjak Riješeno je stambeno pitanje 12 hrvatskih vojnih invalida, 15 stanova namijenjeno mladim obiteljima Na Dan grada Kutine otvorena nova zgrada na Trgu dr. Franje Tuđmana