Izbornik
Naslovnica Županije
Provedeno više od 500 projekata

Obnovljeni dvorci i škole, otvoreni poduzetnički inkubatori...

Ovo je rezultat rada županijske uprave, svih naših institucija, županijske razvojne agencije VIDRA-e, ali i svih općina i gradova na našem području, ističe župan
Foto: Kristijan Toplak
Godinama smo pripremali projekte i čekali natječaje, ne čudi stoga što smo u vrhu Hrvatske po povlačenju EU novca, ističe župan Igor Andrović

Europski su fondovi promijenili lice Virovitičko-podravske županije. Kroz EU fondove u posljednjih je deset godina na području ove županije provedeno više od 500 projekata, a vrijednost im je veća od 300 milijuna eura. Virovitičko-podravska županija konstantno je u hrvatskom vrhu po povlačenju EU sredstava "po glavi stanovnika".

Ulaganje u bolnicu
– Godinama smo pripremali projekte, spremali projektnu dokumentaciju i sve potrebne dozvole te čekali otvaranje natječaja. I zato nije čudno da smo godinama vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Rezultat je to rada županijske uprave, svih naših institucija, županijske razvojne agencije VIDRA-e, ali i svih općina i gradova na našem području. Županija, gradovi i općine su ostvarile svoju zadaću te kroz europska sredstva poboljšali kvalitete života, u svim segmentima društvenog razvoja. Pokazali smo kako na kvalitetan, učinkovit način, uz podršku Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, možemo europskim sredstvima poboljšati uvjete življenja stanovništva, od ruralnog razvoja do infrastrukturnih i ostalih javnih projekata. Benefit ulaska Hrvatske u Europsku uniju ogleda se i pridruživanjem Eurozoni i Schengenskom prostoru, što je posebno vidljivo nama, koji graničimo s Republikom Mađarskom – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Župan navodi i što se to gradilo i radilo na području Virovitičko-podravske županije u proteklih deset godina, odnosno koji su to projekti promijenili vizuru gradova i općina na području Virovitičko-podravske županije.

– Izgrađeni su i obnovljeni posjetiteljski centri – Kurija Janković u Kapela Dvoru, Posjetiteljski centar – Dvorac Janković u Suhopolju. Obnovljen je Dvorac Pejačević u središtu Virovitice. Obnovljena je i rodna kuća Petra Preradovića. Zaživio je Centar za posjetitelje Križnica sa skelom preko rijeke Drave. TIC Klopotec na pitomim padinama Bilogore poziva turiste, a novo lice imaju i Centar za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima, Posjetiteljski centar "Stara ložionica" u Orahovici. Izgrađeni su Posjetiteljski centar EPI centar Sequoia u Slatini, Kuća čaja-oaza mira u Špišić Bukovici. U Orahovici se gradi Turističko-rekreacijski centar Jezero – Hercegovac – Ružica grad – nabraja Andrović.

Proveden je projekt Geo priče UNESCO Geoparka, kod kojeg se izdvaja Geo info centar u Voćinu i asfaltiranje ceste od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Ta ceste je pobudila trostruko veći dolazak turista na područje Parka prirode Papuk, posebno Jankovca...

Izgrađeni su poduzetnički inkubatori u Orahovici, Virovitici, Slatini i Pitomači. Tu je i 11 novih vrtića na području županije, a u provedbi je izgradnja vrtića u Mikleušu, Novoj Bukovici, Slatini i dogradnja vrtića u Špišić Bukovici. Energetski je obnovljena većina zgrada javne namjene, kao što su škole, sportske dvorane, društveni domovi, domovi zdravlja. Tu je i Centar za osnaživanje i razvoj Virovitičko-podravske županije, a uskoro će početi izgradnja nove zgrade Državnog arhiva u Virovitici. Opća bolnica Virovitica je dobila važnu opremu, dograđena je dnevna bolnica. U Virovitici je niknuo Studentski dom. Značajna sredstva uložena su u stvaranje boljih uvjeta rada primarne zdravstvene zaštite, a europskim sredstvima osigurani su pomoćnici u nastavi te školska prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

– Imamo spremne nove projekte i Virovitičko-podravska županija nastavit će u istom ritmu povlačenju europskih sredstava – najavljuje župan Igor Andrović.

Sustavi navodnjavanja
U posljednjih deset godina izgrađeni su sustavi navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, Đolta, Kapinci – Vaška, II. faza, koji se prostiru na oko 1.700 hektara, a pripremaju se i novi sustavi na području općina Lukač, Čačinci, Crnac, Čađavica.

Panonski drvni centar kompetencija postao je važna karika u drvno-prerađivačkoj industriji ovog područja, a opremljene su i poduzetničke zone Virovitica Antunovac, Orahovica, Slatina...

– Veliki su projekti aglomeracija, na područjima Virovitice, Slatine i Pitomače. S ciljem čuvanja i zaštite okoliša i prirode, izgrađena su reciklažna dvorišta Pitomača, Suhopolje i Špišić Bukovica, u tijeku je prijava reciklažnog dvorišta u Orahovici, a pokrenuta su i istraživanja geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije s izrađenim studijama geotermalnog potencijala za Slatinu, Novu Bukovicu, Orahovicu i Viroviticu. Tu su i projekti iz programa ZAŽELI koji se provode na području svih općina i gradova u županiji. Provodi se projekt širokopojasnog Interneta na području općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, a europska sredstva dobili su i
brojni poduzetnici, gospodarstvenici i poljoprivredna gospodarstva – zaključuje župan Igor Andrović.

U vježbi spašavanja unesrećenih na državnoj cesti kraj šoderice sudjelovali su pripadnici JVP-a grada Samobora i VGZ-a Svete Nedelje s navalnim vozilima i tim hitne medicinske pomoći Ciljevi ove terenske vježbe su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti "Kada je u pitanju sigurnost, ne postoje administrativne granice" U Centru znanja stvaraju se nove vrijednosti, a njime dnevno cirkulira tisuću ljudi Završila je prva faza radova na infrastrukturi Poslovnog parka Međimurje, vrijednih 418.390 eura U Centar znanja do sada uloženo 20 milijuna eura Upravo smo završili projekt Hrvatskog centra koralja na Zlarinu koji obuhvaća revitalizaciju zaštićenih objekata Rekorder po korištenju fondova Šibenik je u 10 godina povukao milijune bespovratnih sredstava