Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ciljevi ove terenske vježbe su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti

"Kada je u pitanju sigurnost, ne postoje administrativne granice"

U vježbi spašavanja unesrećenih na državnoj cesti kraj šoderice sudjelovali su pripadnici JVP-a grada Samobora i VGZ-a Svete Nedelje s navalnim vozilima i tim hitne medicinske pomoći
1/2
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Trg Ante Starčevića, Kerestinec, Brezje i Rakitje neke su od lokacija na kojima je u subotu održana zajednička vježba Stožera civilne zaštite Svete Nedelje i Samobora

Na desetak lokacija u subotu 1. srpnja 2023. godine na području Svete Nedelje i Samobora održana je velika terenska vježba Stožera civilne zaštite dvaju gradova na temu potresa.

Spremnost i suradnja
Ciljevi ove terenske vježbe su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga te uvježbavanje korištenja TETRA sustava radioveze.

– Ovom vježbom željeli smo provjeriti spremnost svih žurnih službi, te uvidjeti prostor za eventualni napredak u vidu provođenja edukacija ili nabave određene opreme. Također smo željeli ukazati da kada se nevolja pojavi, ne postoje administrativne granice. U nekim stvarima možda smo različiti, no kada se dogodi elementarna nepogoda i kada su ugroženi životi ljudi i imovina, ne postoje granice između jedinica lokalne samouprave – istaknuo je načelnik Stožera CZ grada Svete Nedelje i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak.

Spašavanje unesrećenih osoba prilikom teške prometne nesreće odvilo se na lokaciji šoderice Savrščak, a sudjelovali su JVP grada Samobora i VGZ Svete Nedelje s navalnim vozilima i tim hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije.

Na području Svete Nedelje vježba je izvedena u poduzeću Premifab u Kerestincu, zgradi Gradske uprave na Trgu Ante Starčevića, društvenim domovima Brezju, Rakitju i Maloj Gorici, Ribičkom domu u Strmcu te Područnoj školi Strmec. Na području poduzeća Premifab provedena je terenska vježba sanacije akcidenta uslijed pada spremnika s opasnom tvari. Vježbu sanacije izveli su DVD Kerestinec, JVP Samobor i Državna intervencijska postrojba CZ u 30 minuta. Vježba spašavanja osobe izvedena je na Trgu Ante Starčevića, gdje se ona nakon potresa našla zarobljena u zgradi Gradske uprave te ju je bilo potrebno izbaviti s drugog kata. Vježbu je unutar 60 minuta izveo DVD Sveta Nedelja. Isti DVD je na objektu Društvenog doma Brezje izveo vježbu gašenja požara. Na objektu Društvenog doma Rakitje održana je vježba spašavanja radnika preko balkona, a izveo ju je ​DVD Rakitje unutar 45 minuta.

"Curenje plina" u Rakitju
Na nogometnom igralištu u Rakitju zadatak vježbe bio je pronaći i spasiti unesrećenu osobu koja je ostala u objektu zbog potresa, a došlo je do curenja plina. Vježbu su izveli pripadnici DVD-a Rakitje. Kod Ribičkog doma u Strmcu DVD Strmec izveo je vježbu spašavanja i izvlačenja osobe iz ruševine. Spomenuti DVD odradio je i vježbu osiguranja i spuštanja dimnjaka na objektu Područne škole Strmec. Korištenjem uskočnog jastuka provedena je vježba spašavanja osobe i zgrade Društvenog doma u Maloj Gorici, a izveli su ju DVD Kerestinec i JVP Samobor.

Uz Stožer civilne zaštite oba grada, sudionici vježbe bili su VZG grada Svete Nedelje (DVD Sveta Nedelja, Strmec, Kerestinec, Rakitje), JVP i VZG Samobor (DVD Samobor, Bregana, Galgovo, Rude, Cerje, Manja Vas, Novo Selo, Grdanjci, Veliki Lipovec, Pavučnjak, Petkov Breg, Gornja Vas, Otok, Bobovica, Klokočevac, Vrbovec), HGSS stanica Samobor, GDCK Samobora, Stupnika i Svete Nedelje, PP Samobor, DIP CZ MUP, PUZ CZ MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Županijski centar 112.

Na svečanoj sjednici Nagrada za životno djelo uručena je pateru Marianu Passeriniju za dugogodišnje nesebično zauzimanje za potrebe starijih, bolesnih i pogođenih demencijama Stanovi za mlade i sve kojima je stan potreban Cilj izgradnje oko sto stanova u dvije-tri godine vrlo je blizu Sve zaljubljenike u folklor i kulturnu baštinu, ove godine, veselit će prezentacija narodnih nošnji i plesova skupina iz svih krajeva Republike Hrvatske Prezentacija narodnih nošnji i plesova Đakovački vezovi – simbol i duša grada u koji je uključena cijela zajednica Suzbijanje najezde komaraca Dižemo i avion da komarce maknemo iz našeg grada