Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prezentacija narodnih nošnji i plesova

Đakovački vezovi – simbol i duša grada u koji je uključena cijela zajednica

Sve zaljubljenike u folklor i kulturnu baštinu, ove godine, veselit će prezentacija narodnih nošnji i plesova skupina iz svih krajeva Republike Hrvatske
1/6
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Smještajni kapaciteti u Đakovu su u većoj mjeri popunjeni te posjetitelji rezerviraju smještaj i u drugim destinacijama, čime Vezovi predstavljaju motiv putovanja i dokazuju učinak na turistički promet čitave regije, kaže Marija Burek

Po broju sudionika, najavama posjetitelja i rezervaciji smještaja 57. Đakovački vezovi ponovno potvrđuju status TOP događaja Republike Hrvatske

– Kao suorganizator Đakovačkih vezova možemo potvrditi kako je interes folklornih skupina i županijskih smotri koje delegiraju predstavnike na Đakovačke vezove, ove godine izniman. Također smo vrlo zadovoljni s najavljenim organiziranim posjetama manifestaciji, kao i rezervaciji smještajnih kapaciteta. U 2023. godini Đakovo je prešlo brojku od 500 kreveta u smještajnim kapacitetima te trenutačno brojimo 518 ležaja. Smještajni kapaciteti u Đakovu su u većoj mjeri za Đakovačke vezove popunjeni te posjetitelji rezerviraju smještaj i u drugim destinacijama u Slavoniji i Baranji, čime Vezovi predstavljaju motiv putovanja i dokazuju svoj učinak na turistički promet čitave regije – započinje Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova.

Nova internetska stranica
Đakovo je, dodaje, oduvijek poznato kao srce Slavonije, grad koji je podjednako udaljen od svih većih slavonskih gradova, ali i od glavnih gradova susjednih zemalja, što se u smislu pozicioniranja na turističkom tržištu uvijek naglašava. U ovoj se godini nastavljaju preferencije turista koji geografski položaj Đakova, njegove ljepote i manifestacije itekako prepoznaju te ga biraju kao svoju odmorišnu točku tijekom obilaska regije Slavonija. Tome u prilog govori i povećanje broja turističkih noćenja za prvih pet mjeseci u odnosu na prošlu godinu za 17,86 posto, dok je u odnosu na rekordnu 2019. povećanje za isti period 9,71 posto.

– Društvena i kulturna svijest o Đakovačkim vezovima evoluirala je tijekom godina u vidu važnosti događaja za destinaciju u smislu ekonomske, kulturne, tradicijske, identiteta, povijesne važnosti... Vezovi su katalizator i za ostale benefite koje manifestacija daje, ne samo očuvanje tradicije, kulture i baštine već i drugu korisnost, kao što su motiv putovanja, popunjenost smještajnih kapaciteta, otvaranje novih smještajnih kapaciteta, povećanje ugostiteljskog prometa, povećano zapošljavanje, prodaja i promocija lokalnih proizvoda... – navodi direktorica.

Da su Đakovački vezovi kao turistički proizvod okrenuti ka jednom od četiri razvojna smjera Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, a to je digitalna tranzicija, govori i kreiranje nove mrežne stranice www.djakovacki-vezovi.hr, live web-streaming događaja te promocija i informiranje putem društvenih mreža Facebooka, Instagrama, Tik Toka i YouTube kanala.

– Sve zaljubljenike u folklor i kulturnu baštinu, ove godine, veselit će prezentacija narodnih nošnji i plesova skupina iz svih krajeva Republike Hrvatske, atraktivne nošnje i plesove prezentirat će nam skupina iz Meksika, a zemlja partner Republika Sjeverna Makedonija, osim nošnji i plesa, prezentirat će gastronomiju i rukotvorine svoga kraja. Očekuje se sudjelovanje 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva. Iznimno smo ponosni na sudjelovanje gradova prijatelja u jednoj od najvažnijih kulturnih manifestacija u RH, i to Grada Vrlike i Grada Tomislavgrada, koji daju i svoj obol u obogaćivanju programa manifestacije – ističe Marija Burek.

Ponos i zajedništvo
Mali vezovi su jedna od najvećih dječjih folklornih smotri u Hrvatskoj te su unatrag nekoliko godina svoj program obogatili likovnim i literarnim natječajima te brojnim radionicama za djecu.

Program Đakovačkih vezova bogat je i brojnim glazbenim koncertima, sportskim natjecanjima na Državnoj ergeli Đakovo i eno-gastronomskim događajima.

- Ovaj događaj simbolizira dušu grada i njegovih stanovnika te jačaju osjećaj lokalnog ponosa i zajedništva stanovnika, ali i međunarodnu prepoznatljivost mjesta. Ono što je posebnost Đakovačkih vezova je iznimna uključenost lokalne zajednice u organizaciju i provođenje manifestacije Đakovački vezovi, na što smo iznimno ponosni, te upravo na temelju te veze lokalne zajednice i Đakovačkih vezova manifestacija je postala temelj izrastanja novih generacija štovatelja kulturnog blaga, što i dalje trebamo zajednički poticati i razvijati - zaključuje direktorica TZ Grada Đakova.

Suzbijanje najezde komaraca Dižemo i avion da komarce maknemo iz našeg grada Vjerujem da će sva djeca koja zadovoljavaju osnovne uvjete biti upisana, posebice jer smo izgradnjom novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak proširili kapacitete za deset novih skupina – rekao je zamjenik Labus Grad Zaprešić organizira ljetnu školu "Zaprešić djeci" Svim učenicima besplatni udžbenici, završile prijave za vrtiće OVE GODINE prijavljeno je za ljetovanje čak 169 učenika više, odnosno šest je osnovnih škola više nego prošle godine iskazalo interes za uključivanje u ovaj projekt Na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku župniju ide 833 djece