Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad Zaprešić organizira ljetnu školu "Zaprešić djeci"

Svim učenicima besplatni udžbenici, završile prijave za vrtiće

Vjerujem da će sva djeca koja zadovoljavaju osnovne uvjete biti upisana, posebice jer smo izgradnjom novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak proširili kapacitete za deset novih skupina – rekao je zamjenik Labus
Foto: Zaprešić
U gradskom proračunu za ovu godinu planirano je ukupno 202.300 eura za pomoć učenicima, od čega 84.500 eura za nabavu udžbenika i 117.800 eura za nabavu drugog obrazovnog materijala

Roditelji zaprešićkih osnovnoškolaca ne trebaju se brinuti o kupnji udžbenika jer su i za novu školsku godinu 2023./2024. svim redovitim učenicima osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Zaprešića osigurani besplatni udžbenici i drugi obrazovni materijal, odnosno radne bilježnice (bez dodatnog pribora, radnih listova i materijala) i radni materijal za tehničku kulturu.

Novi objekt vrtića
Najavio je to zamjenik gradonačelnika Alan Labus na konferenciji za medije, pojasnivši kako će se nabava udžbenika financirati sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je sredstva za nabavu drugog obrazovnog materijala osigurao Grad Zaprešić. Tako je gradskim proračunom za 2023. godinu planirano sveukupno 202.300 eura od čega 84.500 eura za nabavu udžbenika i 117.800 eura za nabavu drugog obrazovnog materijala. Pravo na dodjelu drugih obrazovnih materijala, pod uvjetom da to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi, imaju svi učenici osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zaprešić (OŠ Antuna Augustinčića, OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Kupljenovo), ali i učenici koji polaze osnovne škole drugih osnivača, a imaju prebivalište na području Grada Zaprešića.

Uručenje udžbenika i drugog obrazovnog materijala učenicima organizirat će škole početkom nove školske godine, a kako bi dio ljetnih praznika proveli što kvalitetnije, Grad Zaprešić treću godinu zaredom organizira ljetnu školu "Zaprešić djeci" koja će se održati u Novim dvorima od 3. do 8. srpnja. Do 23. lipnja zaprimale su se prijave za upis u Gradske dječje vrtiće.

– Vjerujem da će sva djeca koja zadovoljavaju osnovne uvjete biti upisana, posebice jer smo izgradnjom novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak u Ulici Ksavera Šandora Gjalskog proširili kapacitete za deset novih skupina – rekao je zamjenik Labus naglasivši kako će novi objekt biti spreman za rad početkom nove pedagoške godine.

Od 12 mjeseci života
Prema Pravilniku o upisu djece, u gradskim dječjim vrtićima provode redoviti cjelodnevni 10-satni program za djecu od navršenih 12 mjeseci života do polaska u osnovnu školu, redoviti cjelodnevni 10-satni programi obogaćeni specifičnim sadržajima (posebni programi) kao što su na primjer programi ranog učenja stranog jezika, glazbeni program, program katoličkog vjerskog odgoja i drugo za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu, program predškole i drugi odgojno-obrazovni programi u skladu s potrebama i interesima djece te osiguranim uvjetima. U redovite programe Gradskih dječjih vrtića mogu se upisati djeca od navršenih 12 mjeseci života do polaska u osnovnu školu. Upisno povjerenstvo odlučuje o zahtjevima za upis na temelju analize dostavljene dokumentacije i prosudbi Stručnog povjerenstva, uvažavajući razvojne mogućnosti i sposobnosti svakog djeteta te raspoložive kapacitete Gradskih dječjih vrtića. Pedagoška godina započinje 1. rujna tekuće godine, a završava 31. kolovoza sljedeće godine.

OVE GODINE prijavljeno je za ljetovanje čak 169 učenika više, odnosno šest je osnovnih škola više nego prošle godine iskazalo interes za uključivanje u ovaj projekt Na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku župniju ide 833 djece Grad Slatina dobio je konkretna područja na koja će se bazirati kroz provedbu fokus grupa te dodatno istražiti i analizirati pitanja vezana uz zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, stipendiranje... Više od 100 mladih sudionika Mladima u fokusu posao, ali i biciklističke staze, obnovljivi izvori energije... PROJEKT pomaganja učenicima provodi se 20 godina i ove godine potpisano je najviše ugovora Potpisano čak 180 ugovora za stipendije Jedini u Hrvatskoj sufinanciraju deficitarna obrtnička zanimanja od 2003.