Izbornik
Naslovnica Gradovi
Više od 100 mladih sudionika

Mladima u fokusu posao, ali i biciklističke staze, obnovljivi izvori energije...

Grad Slatina dobio je konkretna područja na koja će se bazirati kroz provedbu fokus grupa te dodatno istražiti i analizirati pitanja vezana uz zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, stipendiranje...
Foto: Mihaela Feldi
Grad Slatina proveo je 12 fokus-grupa u sklopu projekta Erasmus+ "Prvi koraci", čiji je cilj motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice

Grad Slatina sa svojih osam projektnih partnera po prvi puta provodi Erasmus+ projekt "Prvi koraci" kojemu je cilj okupljanje mladih od 13 do 30 godina starosti, kao i izrada Lokalnog razvojnog plana za mlade.

Partneri na projektu su Gradska razvojna agencija Slatine koja je sudjelovala i u njegovoj pripremi, zatim Klub za mlade Youth Buzz, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Udruga HVIDR-a Slatina, HKUD "Dika" Slatina, UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj Slatina, Udruga mladih KRIK Slatina i Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla.

80 posto uplaćeno
Realizacija projekta započela je potpisivanjem ugovora između Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Grada Slatine lani u srpnju, a projekt je krenuo s provedbom 1. listopada i trajat će do 31. siječnja 2024.

Vrijednost projekta je 28.133 eura, od čega je 80 posto sredstava već uplaćeno Gradu Slatini, dok će ostatak biti isplaćen sa završetkom svih projektnih aktivnosti.

Među ostalim, želi se motivirati mlade ljude za uključivanje u rad lokalne zajednice, osvijestiti donositelje odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka.

Jedan od prvih koraka k ostvarivanju projektnog cilja bila je objava online ankete u kojoj su ispitane potrebe mladih. Tako su oni imali priliku izraziti svoje mišljenje o sadašnjem stanju u gradu Slatini, kao i istaknuti što im je važno i što žele da im se omogući u Slatini. Grad Slatina tako se može usmjeriti na konkretna područja na kojima će se temeljiti provedbu fokus-grupa te dodatno istražiti i analizirati. Ponajprije to su pitanja vezana za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje (stambeni poticaji), stipendiranje mladih, slobodno vrijeme mladih, volontiranje, sport, zdravlje te političku uključenost mladih.

U suradnji s projektnim partnerima, Grad Slatina je proveo 12 fokus-grupa na svom području, a uspio je okupiti više od 100 mladih sudionika koji su kroz interaktivne radionice rekli svoja mišljenja, želje i potrebe.

Prikupili mišljenja
– Želim u ime Grada Slatine zahvaliti svima koji su pridonijeli provedbi ovog projekta, odnosno mjesnim odborima, SŠ Marka Marulića, Industrijsko-obrtničke škole Slatina, slatinskim osnovnom školama Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te svim projektnim partnerima. Interakcijom s mladima i radom na terenu prikupili smo mišljenja i potrebe mladih u našem gradu, gdje kao glavne probleme navode zapošljavanje mladih osoba, poboljšanje komunalne infrastrukture, ponajprije gradnju biciklističkih staza i dodatnih nogostupa. Isto tako, mladi misle kako bi se trebalo okrenuti obnovljivim izvorima energije te iskorištavanju potencijala hidroenergije – istaknula je koordinatorica projekta "Prvi koraci" Marija Fumić.

U Popovači je ponovno gostovao edukativni projekt 'Pogled u plavo'. Svi zainteresirani građani i posjetitelji imali su jedinstvenu priliku uživati u svim čarima i ljepotama ronjenja Bogat program uz proslavu Dana Popovače Likovne kolonije, sportski događaji, prezentacija ronjenja, nastupi folkloraša... Premijerni naslov uzela je ekipa HŠK Zrinjski iz Mostara koja je u napetom finalu bila bolja nakon izvođenja penala od mađarskog MTK s rezultatom 8:7 (1:1) 15. Memorijal "Milenko Jerković" Turnir ugostio 32 ekipe iz sedam zemalja i više od 600 djece, a gledalo ih 2000 ljudi OSKARE ZNANJA dobili su M. Srnec, N. Dolenec, S. Ovčarić, M. Drvoderić, N. Jambrović, M. Premuš, G. Horvat, E. Novak, V. Križaić i M. D. Marodi Oskar znanja dodijeljen na nacionalnoj razini 19. put Župan: "Ovo su najbolji učenici i mentori, uzor zajednici"