Izbornik
Naslovnica Županije

Na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku župniju ide 833 djece

OVE GODINE prijavljeno je za ljetovanje čak 169 učenika više, odnosno šest je osnovnih škola više nego prošle godine iskazalo interes za uključivanje u ovaj projekt
1/3
Foto: SMŽ
Učenici iz Sisačko-moslavačke županije posjetit će stadion Poljud, staru jezgru Splita, Klis, turističkim vlakićem obići će Marjan i kupati se na splitskim plažama

Ukupno će 833 djece iz Sisačko-moslavačke županije besplatno ljetovati u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak s ravnateljima osnovnih škola s područja županije potpisao je Sporazume o suradnji Sisačko-moslavačke županije i osnovnih škola s njezina područja u provođenju programa ljetovanja u Splitu za učenice i učenike četvrtih razreda.

Besplatno ljetovanje u Splitu za sve učenike četvrtih razreda, bez obzira na osnivača škole, rezultat je dobre suradnje Sisačko-moslavačke i prijateljske Splitsko-dalmatinske županije. Intenzivna suradnja dviju županija počela je od trenutka kad je Sisačko-moslavačku županiju pogodio potres, a već nakon nekoliko sati hitne službe Splitsko-dalmatinske županije stigle su onamo u ispomoć.

Edukacija i zabava
Ljetovanje je prvi put na inicijativu župana Ivana Celjaka omogućeno prošle godine, a temeljem Sporazuma o organizaciji ljetovanja za učenike Sisačko-moslavačke županije, koji su u Sisku u siječnju 2023. godine potpisali sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, osigurano je i ove godine, i to u dva termina.

Od 27. lipnja do 1. srpnja u Split će se zaputiti 452 učenika i 42 pratitelja iz 16 osnovnih škola s područja županije dok u terminu od 17. srpnja do 21. srpnja u Split polazi skupina od 381 učenika i 43 pratitelja iz 18 osnovnih škola.

Splitsko-dalmatinska županija osigurava smještaj i puni pansion, a Sisačko-moslavačka županija pokriva troškove prijevoza, trošak dnevnica pratiteljima i osiguranje neosiguranih učenika.

– Da je riječ o odličnoj organizaciji i mnoštvu edukativnih i zabavnih aktivnosti za naše učenike govori u prilog činjenica da je ove godine čak 169 učenika više prijavljeno za ljetovanje, odnosno šest je osnovnih škola više nego prošle godine iskazalo interes uključiti se u ovaj projekt – rekao je župan Ivan Celjak prilikom potpisivanja ugovora.

Učenici će i ove godine moći posjetiti stadion Poljud, staru jezgru grada Splita, Klis, turističkim vlakićem obići će Marjan, a naravno neće nedostajati vremena i za kupanje na popularnim splitskim plažama.

No Sisačko-moslavačka županija misli i na djecu iz Dalmacije. Ove godine tako će u srpnju ugostiti učenike iz Splitsko-dalmatinske županije na ljetnom gaming kampu za djecu u Novskoj. Učenici će u sedam dana napraviti vlastitu videoigru, steći nove prijatelje, ali i odlično se zabaviti u tome gradu.
– Sisačko-moslavačka županija ove godine organizira događaj na kojem će sudjelovati učenici s područja Splitsko-dalmatinske županije. Dvadeset učenika s područja Splitsko-dalmatinske županije dolazi nam u Novsku na ljetni gaming kamp na kojem ih također očekuje bogat sadržaj. Od jutarnje tjelovježbe, kreiranja igrica i rada na najmodernijim tehnologijama koje postoje u svijetu gaminga do razgledavanja naših znamenitosti i prirodnih bogatstava. Organizirat ćemo izlet u Lonjsko polje, promatranje zvijezda i brojne sadržaje. Time želimo zahvaliti i županu Bobanu i njegovim suradnicima na organizaciji ljetovanja za našu djecu – rekao je župan Celjak.

Izvrsna suradnja
Naime, kako je rečeno, prošle godine razgovaralo se o tome da djeca s područja Splitsko-dalmatinske županije dođu na područje Sisačko-moslavačke županije, a ove godine to su i organizirali.

– Zaista imamo izvrsnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom u nekoliko područja. Splitsko-dalmatinska županija donirala je sredstva za izgradnju naše osnovne škole u Gori, tako da definitivno želimo nastaviti suradnju, želimo i mi ugostiti djecu s područja Splitsko-dalmatinske županije. Zaista imamo mnogo toga ponuditi u svim područjima pa vjerujem da ćemo nastaviti dobru suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom – zaključio je župan Ivan Celjak.

PROJEKT pomaganja učenicima provodi se 20 godina i ove godine potpisano je najviše ugovora Potpisano čak 180 ugovora za stipendije Jedini u Hrvatskoj sufinanciraju deficitarna obrtnička zanimanja od 2003. Grad Slatina dobio je konkretna područja na koja će se bazirati kroz provedbu fokus grupa te dodatno istražiti i analizirati pitanja vezana uz zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, stipendiranje... Više od 100 mladih sudionika Mladima u fokusu posao, ali i biciklističke staze, obnovljivi izvori energije... UGOVORI su potpisani s Općom bolnicom Dubrovnik, Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, domovima zdravlja i sa Zavodom za javno zdravstvo Potpora zdravstvenom sustavu Županija sufinancira specijalizacije i stanarine