Izbornik
Naslovnica Gradovi
Suzbijanje najezde komaraca

Dižemo i avion da komarce maknemo iz našeg grada

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Jednostavno, takva je godina i moramo poduzeti dodatne mjere da spriječimo najezdu

Nakon što prošle godine, zbog velikih suša, gotovo da i nije bilo komaraca ova godina je za njihovu najezdu više nego povoljna. Tome pogoduju velika količina padalina kao i vlažnost u zraku tijekom protekla dva mjeseca. Tu treba dodati i činjenicu da je istok Hrvatske bogat šumama, močvarama i rijekama. Sve to dovelo je do prave najezde komaraca kojoj smo u Vukovarsko-srijemskoj županiji svjedoci proteklih dana i tjedana.
S ciljem suzbijanja najezde komaraca vinkovačke gradske vlasti navode kako je Grad Vinkovci i ove godine na vrijeme krenuo s tretmanima suzbijanja komaraca.

Nova tretiranja
Pojašnjavaju kako su do sada odradili više krugova larvicidnog suzbijanja komaraca te da je ove godine planirano ukupno deset takvih tretmana.

Ovom metodom nastoji se uništiti što više ličinki i na taj način spriječiti razvoj odraslih jedinki komaraca, što se u godinama koje nisu ekstremne kao ova pokazalo vrlo učinkovitim.

– Učinkovito je i ovoga puta jer bismo bez larvicidnih tretmana danas imali dvostruko ili trostruko više komaraca. Uz larvicidne, odradili smo i adulticidne tretmane, odnosno uništavanje odraslih jedinki zaprašivanjem iz vozila, no, ni to u ovom slučaju nije bilo dovoljno. Jednostavno, takva je godina i moramo poduzeti dodatne mjere te smo proteklih dana proveli i dodatno zaprašivanje komaraca iz vozila sa zemlje. U planu nam je obaviti i aviotretiranje samoga grada i šireg gradskog područja što prije svega ovisi o vremenskim prilikama – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Gube strpljenje
Iz grada Vinkovaca pojašnjavaju kako su proteklih dana proveli adulticidno suzbijanje odraslih jedinki komaraca metodom hladnog zamagljivanja u svim dijelovima grada. Pri tome su vozila za zamagljivanje prošla kroz sve gradske ulice, a sve s ciljem da se građanima omogući da u večernjim satima mogu izaći na ulicu. Odmah po okončanju adulticidnog tretmana provedeno je i praćenje i nadzor registriranih trajnih i potencijalnih legla komaraca te suzbijanje ličinki na tom području još jednim larvicidnim tretmanom. Neovisno o tim tretiranjima odmah po dostupnosti zrakoplova provest će se i tretiranje komaraca iz zraka.

U isto vrijeme obični građani su polako na izmaku strpljenja jer im je zbog najezde komaraca, koju mnogi nazivaju i pravom pošasti, onemogućen normalni svakodnevni život.

– Svi mi vidimo da se komarce zaprašuje iz vozila. Kada oni prođu ulicama, bude lakše dan-dva, ali onda opet po starom. Postalo je gotovo nemoguće u večernjim satima izaći na ulicu. Žao mi je djece jer ne mogu na igrališta. Ne može se raditi ni u vrtu. Postalo je zaista neizdrživo – kaže nam Stjepan F. iz Vinkovaca.

Elementarna nepogoda

Zbog niza razloga komarci su proteklih dana i tjedana postali prava pošast u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Jedan od razloga problemu je i što neke jedinice lokalne samouprave čine malo ili nedovoljno kako bi se suzbila njihova najezda. Stoga i ne čudi što se čuje sve više zahtjeva građana za sustavnim aviotretiranjem cijele županije, a ne samo nekih dijelova. U međuvremenu su se mogli čuti i zahtjevi da zbog najezde komaraca Vukovarsko-srijemska županija proglasi elementarnu nepogodu. Zagovornici te ideje podsjećaju kako su komarci prijenosnici brojnih zaraznih bolesti do kojih bi moglo doći ako se uskoro nešto ne napravi.


Ovakvi parkovi pružaju priliku za stjecanje zdravih navika i razvijanje sportskog duha, rekla je gradonačelnica Marija Kušmiš U sklopu proslave jubileja Hrvatske lutrije U Rajiću je otvoren novi park sa spravama za vježbanje UGOVOR te sporazum o sufinanciranju Javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu potpisani su proteklog tjedna u županijskoj vijećnici u Virovitici Javnolinijski prijevoz postati dostupan svima Prijevoz autobusom i do 90 posto jeftiniji, ovisno o zoni i kategoriji putnika Grad Slatina dobio je konkretna područja na koja će se bazirati kroz provedbu fokus grupa te dodatno istražiti i analizirati pitanja vezana uz zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, stipendiranje... Više od 100 mladih sudionika Mladima u fokusu posao, ali i biciklističke staze, obnovljivi izvori energije...