Izbornik
Naslovnica Gradovi
Sigurnost građana na prvom mjestu

Na 20 lokacija vježbali spašavanje iz požara, potresa i poplave

VATRENA STIHIJA U VOJARNI Prema scenariju, u objektu 5 izvedena je vježba evakuacije stanara, spašavanja unesrećenih osoba, gašenja požara unutarnjom navalom i dobave vode
1/5
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
U terenskoj vježbi civilne zaštite "Samobor – Sveta Nedelja 2023." sudjelovalo je 200 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite i 50 vozila žurnih službi

Samobor i Sveta Nedelja u subotu su izveli su zajedničku terensku vježbu civilne zaštite "Samobor – Sveta Nedelja 2023." kojoj je tema bila niz potresa s epicentrom u Samoboru i Svetoj Nedelji. Vježba je održana na 20 lokacija na području oba grada, a u intervencijama spašavanja ljudi i imovine uslijed potresa, požara, poplave, sudara i drugih nesreća sudjelovalo je oko 200 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite te oko 50 vozila žurnih službi.

Izvlačenje iz požara
– Sigurnost naših građana na prvom je mjestu, stoga su ovakve vježbe simulacije izuzetno bitne te im Stožer civilne zaštite grada Samobora pristupa s velikom ozbiljnošću – izjavio je zamjenik gradonačelnice i načelnik Stožera Civilne zaštite Petar Burić.

Na području bivše vojarne Samobor, u objektu 5, izvedena je vježba evakuacije stanara, spašavanja unesrećenih osoba, gašenja požara unutarnjom navalom i dobave vode. Ulaz u objekt bio je otežan zbog urušenih stepenica, stoga su korištene prijenosne ljestve, a u objektu su pronađene dvije unesrećene osobe. U ovoj su vježbi sudjelovali DVD Samobor, DVD Bregana i DVD Galgovo. U istom je objektu izvršena i vježba osiguravanja ulaza u zgradu, izvlačenja civila, traženja ozlijeđenog čovjeka i spašavanje iz zgrade kroz prozor kao i gašenje požara do kojeg je došlo nakon potresa. U izvođenju vježbe sudjelovali su DVD Rude, DVD Cerje, DVD Manja Vas, HGSS – ispostava Samobor sa psom te Hitna pomoć Samobor.

U samoborskom predjelu zvanom Mala Gora, na makadamskom šumskom putu između mjesta Gornja Vas i Budinjak izvedena je vježba u kojoj su sudjelovali DVD Gornja Vas i DVD Novo Selo. Uslijed potresa došlo je do pada stabla na prilaznu cestu prema mjestu Gornja Vas čime je onemogućen promet motornim vozilima. Uz uporabu motornih pila dobrovoljni su vatrogasci uklonili drvo s prometnice. U Pavučnjaku su DVD Pavučnjak i DVD Petkov Breg vježbali gašenje požara trave i niskog raslinja, dok su u Novom Selu Žumberačkom DVD Novo Selo Žumberačko i DVD Gornja Vas vježbali gašenje požara šume.

Obrana od poplave
Na nasipu rijeke Save, između Medsava i Strmca, prema scenariju su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave te su pripadnici Civilne zaštite grada Samobora opće namjene, DVD-a Vrbovec, DVD-a Klokočevac, DVD-a Otok i DVD-a Bobovica krenuli u gradnju zečjeg nasipa u duljini od 20 metara.

Visoka razina interoperabilnosti, spremnost i stručnost operativnih snaga sustava civilne zaštite tijekom zajedničke i kompleksne vježbe pokazala je da su Samobor i Sveta Nedelja spremni na ovakve i veće aktivnosti.

SVAKO OPERATIVNO područje VZ-a Zagrebačke županije, njih ukupno osam, na raspolaganje je stavilo po 13 vatrogasaca Održana smotra vatrogasaca, vozila i opreme Za požare spremna i opremljena 104 vatrogasca Ovo je rezultat rada županijske uprave, svih naših institucija, županijske razvojne agencije VIDRA-e, ali i svih općina i gradova na našem području, ističe župan Provedeno više od 500 projekata Obnovljeni dvorci i škole, otvoreni poduzetnički inkubatori... U vježbi spašavanja unesrećenih na državnoj cesti kraj šoderice sudjelovali su pripadnici JVP-a grada Samobora i VGZ-a Svete Nedelje s navalnim vozilima i tim hitne medicinske pomoći Ciljevi ove terenske vježbe su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti "Kada je u pitanju sigurnost, ne postoje administrativne granice"