Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JASTREBARSKO

Diplomatska berba grožđa na Plešivici kod obitelji Tomac

1/4
Foto: Ivan Borojević
Plešivica se uz Istru nameće kao destinacija koja može cijele godine privući posjetitelje

Tradicija se nastavlja. Pedesetak članova Diplomatskog zbora pridružilo se predsjedniku Zoranu Milanoviću i gradonačelniku Jastrebarskog Zvonimiru Novoselu na Diplomatskoj berbi grožđa održanoj na Plešivici kod obitelji Tomac. Diplomatska je berba održana sedmi put, a već treći put domaćini su bili Zvonimir i Tomislav Tomac sa svojim obiteljima.

Prvi ekološki certifikat

Članovi Diplomatskog zbora mogli su zajedno s njima doživjeti ugođaj berbe u amfiteatru plešivičkih vinograda, a upravo Tomci Plešivici su donijeli prvi ekološki certifikat i time odredili smjer budućeg kretanja regije.

– I mnogi drugi vinari krenuli su istim putem, a ekološka proizvodnja nudi istinski doživljaj iskrenog i čistog vina, stopljenog s prirodom. U svom je govoru predsjednik Zoran Milanović istaknuo kako je ponosan na razvoj Plešivice čije vinare prati već godinama, a uz Istru, ova se regija nameće kao turistička destinacija koja može tijekom cijele godine privući posjetitelje. O filozofiji obitelji Tomac govorio je Tomislav koji je ovim putem poručio kako je rad u vinogradu pošten i mukotrpan, no zadovoljstvo sinergije s prirodom ne može se ni s čime mjeriti – napominju u Gradu.

Foto: Ivan Borojević

Zvonimir Tomac je 1988. službeno stavio na tržište prvo vino s etiketom Tomac (Crveni veltlinac), tri godine poslije nastaje i prvi pjenušac šampanjskom metodom koji potom u Parizu osvaja srebrnu medalju i time pokazuje kako ova regija ima velik potencijal s odličnim terroirom za proizvodnju vrhunskih pjenušaca na svjetskoj razini. Nadalje, u 2000. godini obitelj Tomac započinje s prvim koracima prema neintervenističkom vinarstvu, u 2018. godini vinarija prelazi na biodinamičku proizvodnju. Dugogodišnji rad dovodi ih do ekološkog certifikata koji su stekli u ovoj godini i predstavili se na najprestižnijem svjetskom sajmu biodinamičkih vina u Londonu, Berlinu i New Yorku.

Foto: Ivan Borojević

– Tri su razloga zašto je obitelj Tomac ove godine treći put domaćin Diplomatske berbe, prvi je zasigurno ekološki certifikat kojim će dugoročno, uvjeren sam donijeti velike promjene za Plešivicu, a iznimno sam ponosan što su istim putem odlučili krenuti i drugi vinari. Drugi je razlog podrum koji predstavlja svu jedinstvenost, ali i jednostavnost ove obitelji. Prirodno, iskreno, ali moćno i hrabro. To su Tomci. Treći razlog upravo je pristup vinarstvu kojim se vraćaju na svoje izvorne postavke, veličajući snagu zemlje koja ih nagrađuje na svoj način, vrhunskim vinom i pjenušcem – rekao je gradonačelnik Novosel.

Foto: Ivan Borojević

Zajednički za regiju

Na Diplomatsku berbu odazvao se velik broj plešivičkih vinara koji su time dali podršku obitelji Tomac, ali i pokazali zajedništvo kako bi, ističu, svoju regiju podigli na još veću razinu. Jedinstvenost obitelji Tomac spojena je s glazbom, pa je tako glazbeni program od samog početka pratio program, krenuvši od perivoja dvorca Erdödy gdje su se okupili, vinograda i vinarije, gdje je prisutne svojim nastupom oduševio Revijski orkestar Jastrebarsko, kažu u Gradu.