Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Na gospodarstvu obitelji Kurtalj na Plešivici

“Diplomatska berba” potvrdila vrijednost vinovom lozom bogatog jaskanskog kraja

Foto: Ured Predsjednika RH
Šesti je put priča o Jaski i uspješnim jaskanskim vinarima ispričana svijetu

Predsjednik Zoran Milanović bio je glavni domaćin ovogodišnje "Diplomatske berbe" održane na Gospodarstvu Kurtalj na Plešivici, gdje se okupilo četrdesetak šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj. Šesti je put tako priča o Jaski i uspješnim jaskanskim vinarima ispričana svijetu.

Iako vremenski uvjeti biračima nisu išli baš na ruku, obitelj Kurtalj pružila je svojim gostima toplu dobrodošlicu, pa su s berbe otišli s lijepim uspomenama. U svom je govoru domaćin Drago Kurtalj istaknuo kako je u njegovo vino utkana ljubav, tradicija i ono što odlikuje ponosno plešivičko podneblje, rad i trud  cijele obitelji.

Upisano u obiteljsku knjigu

– Gradonačelnik Zvonimir Novosel ukazao mi je veliku čast da u svom domu ugostim predsjednika i ovako uvaženo društvo. Vjerujem da bi danas bili ponosni moji preci, a sigurno će biti i generacije koje dolaze, jer će ovaj dan ostati upisan u obiteljsku 
knjigu zlatnim slovima – rekao je Drago Kurtalj, koji je uzvanike ugostio u najstarijoj plešivičkoj kući i podrumu.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel nije mogao sakriti zadovoljstvo što je ovogodišnja “Diplomatska berba” održana, čime je nastavljena važna i hvalevrijedna tradicija.

– Sreća prati hrabre! To smo i pokazali. Od srca vam hvala što ste nam omogućili da vam predstavimo sve ono na čemu naši vinari vrijedno rade cijele godine. Zahvaljujem predsjedniku Milanoviću, koji je prihvatio pokroviteljstvo nad manifestacijom, 
ali i Dragi Kurtalju, čija je ljubav  bila presudna – poručio je u svom govoru gradonačelnik Jastrebarskog.

Predsjednik Milanović naglasio je da podržava taj projekt zbog njegove vrijednosti, osobito kad vidi koliki su napredak napravili jaskanski vinari koji su danas sinonim za kvalitetu.

Šefove diplomatskih misija u perivoju dvorca Erdödy u centru Jastrebarskog dočekali su zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić 
i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić.

Iz doba Tračana

Uzvanici su tamo kušali vina vinarije Jagunić, a u samom programu sudjelovali su i Gospodari tambura, Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Kuburaši iz Okića, biciklistički klub Bregdown i sokolar. “Nikaj na svetu lepšega ni, nego gorica kada rodi…”, pjevali su jaskanski vinari koji su i najzaslužniji za međunarodnu promociju toga vinogradima bogatog kraja.

Padine Plešivice daju kvalitetno grožđe, i to još iz doba Tračana, od kojih su uzgoj vinove loze preuzeli Iliri i Kelti.