Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Cilj je promicanje filmskog stvaralaštva

Djeca i mladi dođu s idejom pa sami uz pomoć mentora snimaju filmove

1/2
Foto: Foto kino video klub Zaprešić
O trudu koji se ulaže u svaki film dovoljno govori i činjenica da su dosad osvojili više od 150 prvih mjesta na različitim festivalima

– Ima tome sad gotovo dva desetljeća kad su se ti dečki nakanili završiti film. Situacija je bila iduća: imali su još manje od četiri dana da prijave film na jedan strani festival, a kad se film prijavljuje, logično, mora biti gotov. Njihov ne da nije bio gotov, nego je ostalo odraditi još ogromni dio postprodukcije.

I što sad, drž-ne daj, svi su došli u prostorije kluba, svaki s nekoliko rezervnih komada odjeće i ondje su ostali raditi po cijele dane i noći, doslovno kući nitko nije otišao prije nego su završili, i spavali su tamo. Tad su bili srednjoškolci, ne znam kako su na kraju opravdali izostanke iz škole, ali su film završili i poslali ga na festival doslovno nekoliko sati prije isteka službenog roka – prepričava Jadranko Lopatić, tajnik Foto kino video kluba Zaprešić jednu od niza anegdota koja se tijekom posljednjih 23 godine rada, koliko klub postoji, dogodila za vrijeme rada na, pomalo nevjerojatno će zvučati ova brojka, čak 436 filmova koliko ih je od tada snimljeno.

Pešćenka Ulica budućnosti Pešćenka će biti aleja kojom će se dolaziti do novog centra

Sam klub je, po službenom opisu, udruga građana kojoj je primarni cilj promicanje i unapređenje filmskog stvaralaštva i kulture kod djece i mladih, a kako u biti sve funkcionira u praksi pojasnio je Lopatić.

Prolaze sve procese

– Djeca ili mladi, uglavnom je riječ o onima iz viših razreda osnovne i srednje škole, ali znali smo imati i prvašiće, dođu s nekakvom idejom o filmu. Tu zna doći katkad samo njih dvoje, a nekada ih bude desetak, i onda oni čine jednu grupu. S tom grupom onda radimo jednom tjedno u prosjeku po sat i pol, a dogovorimo termin koji njima odgovara.

Cilj nam je zatim tu njihovu ideju kroz period koji traje otprilike jednu školsku godinu pretvoriti u film, bilo igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni... Trudimo se da grupa prođe sve procese nastanka filma, od početne ideje, sinopsisa, scenarija, knjige snimanja, pa do samog snimanja i postprodukcijskog dijela u koji spada montaža, obrada slike, zvuka i sve ostalo – opisuje Lopatić.

OŠ Bistra najveća institucija u zagrebačkoj županiji Završeni su radovi na OŠ Bistra, od ove godine djeca mogu i u boravak

Članarina 100 kuna

Godišnja članarina je sto kuna, a upisi su obično u rujnu, ali, kako kaže, ako netko dobije inspiraciju za film usred godine, slobodno se može prijaviti jer nikada nikog nisu odbili. Godišnje rade s dvadesetak grupa od kojih deset vodi on, a desetak osnivač i predsjednik kluba Miroslav Klarić.

O trudu koji se ulaže u svaki film dovoljno govori i činjenica da su dosad osvojili više od 150 prvih mjesta na različitim festivalima, ali i to da svake godine isti ti filmovi osim diljem Hrvatske budu prikazani i na brojnim drugim festivalima diljem Europe.

Na kraju, ističe Lopatić, za sve one koji nemaju vremena raditi na filmu kroz godinu, organiziraju zimsku i ljetnu radionicu koje traju 15 dana i na kojoj onda dva tjedna u komadu od 'jutra do sutra' rade na filmu sa svakom grupom dok ga ne završe.

O trudu koji se ulaže u svaki film dovoljno govori i činjenica da su dosad osvojili više od 150 prvih mjesta na različitim festivalima.

Prijaviti se može do 25. listopada Prijavite se na radionicu 'Planet film' i sudjelujte u snimanju 2 filma