Izbornik
Naslovnica Gradovi
Odabran rad za spomenik djeci poginuloj u Dubrovniku

"Djeca poginula u napadima najveća su žrtva koju je ovaj grad podnio"

ODABRANO RJEŠENJE predstavljeno je javnosti uoči Dana dubrovačkih branitelja
Foto: DUBROVNIK

U Gružu, samom središtu grada u neposrednoj blizini međunarodne pomorske luke, u budućem parku bit će smješten spomenik kao sjećanje na svu djecu poginulu u Dubrovniku za vrijeme Domovinskog rata. Odabrano rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i dizajnera i arhitekta Hrvoja Bilandžića predstavljeno je javnosti uoči Dana dubrovačkih branitelja.

"Spomenik je zamišljen kao kompozicija šarenih olovaka koja zamrzava prošlu svakodnevicu u kojoj se djeca bezbrižno igraju. Prizor djeteta koje crta sam je život, a šarene olovke i radost crtanja sjećanja su iz svačijeg djetinjstva. Napetost između dramatičnosti žrtve i radosti igre izraženi su u opreci dinamizirane kompozicije slomljenih olovaka i vedrine njihova šarenila'', navodi se u obrazloženju pobjedničkog rada, u kojem 15 olovaka predstavlja petnaestero poginule djece.

Smještajem spomen-obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci, a svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje se poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba. U čitav proces od samog početka i odabira lokacije pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja bili su uključeni roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika. Uz predsjednicu, arhitekticu Bernardu Silov, članove ocjenjivačkog suda činili su akademski kipar Alem Korkut, arhitekti Romano Duić i Tonči Čerina te predstavnica Udruge civilnih stradalnika DNŽ-a Marija Lukšić.

– Djeca poginula u napadima na Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata najveća su žrtva koju je ovaj grad podnio u obrani i borbi za oslobođenje. Nema veće žrtve i težine od gubitka djeteta i zato je bilo vrlo važno pronaći adekvatnu lokaciju koja će pričati priču sadašnjim generacijama, generacijama koje dolaze, ali i posjetiteljima našeg grada. Gruž je prostor kojem trebamo dati novu vrijednost koja prepoznaje žrtvu, najveću patnju i priča priču o gradu koji je više od sedam mjeseci bio okružen s kopna, mora i zraka, jedinom gradu u Hrvatskoj koji je bio u takvoj strateškoj poziciji i nije pao – rekao je gradonačelnik Mato Franković. Natječaj je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata.

ZAVRŠENO JE idejno rješenje projekta, a u novoj zgradi dječjeg vrtića predviđa se kapacitet 12 odgojnih skupina koje se dijele na jasličku i vrtićku dob Završeno idejno rješenje projekta Intenzivno se radi na projektu novoga dječjeg vrtića u Popovači MEĐIMURSKA ŽUPANIJA predvodnica je gospodarskog razvoja Hrvatske GSV o proračunu i tržištu rada Izvoz u Međimurju čak 8100 eura po glavi stanovnika TVRTKA IMS Gear ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko 3000 radnika. Izuzetno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, u kojoj imaju osam tvornica, iduća destinacija Hrvatska, i to naš Osijek Nakon Njemačke, SAD-a, Meksika i Kine, pogon i u Osijeku Njemački investitor IMS Gear u Osijeku planira zaposliti 300 radnika