Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U Vinkovcima čišćenje okoliša kao dio ekološke akcije “Rezolucija Zemlja” u organizaciji Večernjeg lista

Djeca, ronioci i građani čistili smeće i sadili cvijeće na jezeru Banja

Foto: Vinkovci
Građani i školarci prikupili su 5-6 kubika smeća, i to najviše uz bivšu tvornicu Vintex. Postavljeno je i šest novih kanti za smeće oko kupališta kako bi u budućim ekološkim akcijama bilo manje posla

Ekološkoj akciji “Rezolucija Zemlja” pridružio se i Grad Vinkovci koji je zajedno sa ŠRD Jezera Banja, koji su osnovali umirovljeni branitelji, organizirao akciju čišćenja ovoga omiljenoga kupališta i izletišta građana iz Vinkovaca, ali i okolice. U akciju su se uključila djeca iz OŠ Ivan Goran Kovačić, ronioci iz Ronilačkog kluba Vinkovci i građani koji su svatko na svoj način čistili i uređivali jezero Banja. Uklanjalo se smeće, sređivala plaža, sadilo cvijeće, a ronioci su čistili i jezera od smeća.

Početak sezone 1. lipnja

– Iznimno sam zadovoljan akcijom čišćenja. Sve je prošlo kako treba, a najviše su me oduševila vrijedna djeca. Ukupno je prikupljeno 5-6 kubika smeća, i to najviše uz bivšu tvornicu Vintex. Osim toga, postavljeno je i šest novih kanti za smeće oko kupališta kako bi u budućim ekološkim akcijama “čistači” imali još manje posla – rekao je predsjednik ŠRD Jezera Banja Ivan Marić.

Podsjetio je kako članovi Društva, u suradnji s gradom,  Banju održavaju već niz godina, a sve s ciljem da okoliš i sama jezera budu čisti i uredni. U sklopu  toga organiziraju akcije čišćenja tako da Banja iz godine u godinu dobiva nove sadržaje i sve bolje izgleda.

– I ova akcija za cilj ima dodatno uređenje okoliša Banje kako bismo spremni dočekali kupališnu sezonu koja započinje 1. lipnja. Banja je omiljeno izletište i kupalište Vinkovčana koju tijekom sezone posjeti preko 100.000 ljudi. Trudimo se da sve bude čisto i uredno. Možemo se pohvaliti i da je voda u jezerima najviše kvalitete – rekao je Marić.

Akciji “Rezolucija Zemlja” na Banji pridružio se i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je, među ostalim, zahvalio  Večernjem listu i partnerima koji su organizirali ovu akciju širom Hrvatske.

– Grad Vinkovci se rado uključio u jedan ovakav projekt jer smo svjesni što znači čist okoliš i njegovo održavanje. Mi smo, kao građani i Grad, dobili Banju na uživanje, a sada je na nama svima da je sačuvamo za budućnost kako bismo je mogli ostaviti generacijama koje dolaze. To se može napraviti samo ako se prema prirodi ponašamo na odgovoran način, a upravo je ekološka akcija “Rezolucija Zemlja” najbolji primjer – rekao je Bosančić.

Djecu treba educirati

Dodao je i da je od iznimnog  značaja probuditi svijest građana da otpad odlažu gdje treba, a ne bacaju okolo.

– Zato je važno da se u ovakve akcije uključe i djeca jer oni su ti koji dolaze i na kojima će sve ovo ostati. Njih treba educirati i govoriti o važnosti čistoga okoliša, prirode i samog planeta Zemlje – istaknuo je Bosančić napominjući kako su Vinkovci jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji  se može pohvaliti ovakvim sadržajem koji se nalazi gotovo u središtu grada.