Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JAVNA RASPRAVA

Do 8. lipnja građani mogu iznijeti primjedbe na okolišnu dozvolu

Foto: Grad Jastrebarsko
Gradsko vijeće je 2019. usvojilo izmjene i dopune planova kojima se u GZ Jalševac ne dopušta sakupljanje i zbrinjavanje opasnog otpada

Još 24. siječnja 2019. Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog je na temelju inicijative velikog broja Jaskanaca, usvojilo devete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Jastrebarsko te pete izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Jalševac, kojima se na području obuhvata tog plana ne dozvoljava oporaba, sakupljanje, zbrinjavanje i druge obrade opasnog otpada.

Općina Dugopolje projektima spojila skrb o najmlađima i najstarijima Završen novi vrtić, za projekt Pijat dobrote odobreno 1,6 milijuna kuna

Javno izlaganje

Grad Jastrebarsko pozvao je stoga sugrađane da se aktivno uključe i daju svoje primjedbe u postupku izdavanja okolišne dozvole tvrtki Kemis-Termoclean za skladištenje opasnog otpada u Jastrebarskom. Zagrebačka županija do 8. lipnja ove godine provodi javnu raspravu o Stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevina za skladištenje opasnog otpada spomenute tvrtke na lokaciji Ulica Većeslava Holjevca 20 u Jastrebarskom. Primjedbe se, kažu u Gradu, u tom roku mogu upisati na adresi dr. Franje Tuđmana 47, Jastrebarsko, I. kat, gdje je u radnom vremenu građanima omogućen i javni uvid u Stručnu podlogu. Isto tako, 26. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu Jastrebarsko, bit će organizirano javno izlaganje na kojem će predstavnici operatera i izrađivača Stručne podloge neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima nazočne zainteresirane javnosti. Sažetak Stručne podloge za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevina za skladištenje opasnog otpada objavljene su na stranicama i na službenim mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (https://mingor.gov.hr), a primjedbe se, u propisanom roku, osim na adresi dr. Franje Tuđmana 47, mogu dostaviti i putem pošte podnijeti i na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, 10 000 Zagreb, Ulica Grada Vukovara 72/V. Nakon što je Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog usvojilo nove prostorne planove, tvrtka je podnijela zahtjev za ocjenu zakonitosti Prostornog plana uređenja Grada Jastrebarskog i Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Jalševac u Jastrebarskom, no Visoki upravni sud Republike Hrvatske na sjednici vijeća održanoj 22. veljače 2021. godine nije pronašao razloge zbog kojih bi bile ispunjene pretpostavke za ocjenu zakonitosti osporavanih akata, čime je potvrđena zakonitost gradskih odluka.

Poštivanje odluke

– Usvajanjem novih planova Grad Jastrebarsko jasno je zabranio djelatnost gospodarenja opasnog otpada u Gospodarskoj zoni Jalševac. Moja odgovornost kao gradonačelnika je pozvati sve sugrađane da se aktivno uključe i svojim primjedbama pomognu Gradu da se ispoštuje odluka Gradskog vijeća – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.