Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradilište obišao i premijer Andrej Plenković

Do kraja 2023. u Vinkovcima će se sagraditi najmodernija knjižnica u Hrvatskoj i šire

Foto: Branimir Bradarić
Premijer se zajedno s ostalim ministrima upoznao s prošlošću vinkovačke knjižnice, kako je i kada izgorjela, ali i što se planira napraviti, kada će završiti radovi i kakvi su planovi gradskih vlasti s ovim objektom

U sklopu posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji i Vinkovcima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima je obišao i gradilište buduće Gradske knjižnice i čitaonice na kojoj su radovi u punome zamahu. Bila je ovo prilika da se Plenković, zajedno s ostalim ministrima, upozna s prošlošću vinkovačke knjižnice, kako je i kada izgorjela, ali i što se planira napraviti, kada će završiti radovi i kakvi su planovi gradskih vlasti s ovim objektom.

TRANSPARENTNOST Gradski proračun vidljiv svima

Građanima je itekako važna

– Knjižnica je jako važna svim Vinkovčanima. Srasla je s dušom i srcem naših građana jer znamo da je izgorjela u Domovinskom ratu i da nikada nije bila obnovljena, sve do danas kada smo zajedno Grad Vinkovci i Ministarstvo kulture krenuli u izgradnju jednog predivnog izdanja knjižnice. Idemo dalje, došli smo do krova, krećemo s uređenjem i vrlo brzo ćemo doživjeti svoju vinkovačku knjižnicu kao hram kulture, jer nema knjižnice koja se u ovom trenutku izgrađuje u ovom dijelu Hrvatske – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Dodao je i da unatoč svim problemima koje je uzrokovala epidemija koronavirusa radovi na gradnji knjižnice napreduju pa bi, prema najavama, Vinkovci do kraja 2023. trebali dobiti veliku, modernu i funkcionalnu Gradsku knjižnicu i čitaonicu. Inače, radovi na gradnji knjižnice počeli su u veljači 2020. Projekt je vrijedan 47,6 milijuna kuna te se ističe kako će po završetku radova to biti najmodernija knjižnica u Hrvatskoj i šire.

Podsjetio je i da vinkovačka knjižnica sada ima oko 6500 korisnika i iznimno bogat knjižni fond. Međutim, njeni djelatnici i korisnici suočavaju se s kroničnim nedostatkom prostora, što će biti riješeno kada novi objekt vinkovačke knjižnice bude sagrađen, opremljen i predan na daljnje korištenje. Očekuje se da će s početkom njezina rada broj korisnika dodatno narasti. Isto tako očekuje se i daljnje obogaćivanje knjižnog fonda, ali i uvođenje novih aktivnosti. Zbog svega toga gradske vlasti redovito ističu da se radi o kapitalnom projektu koji će Vinkovcima donijeti puno toga novoga i dobroga te da će u budućnosti Gradska knjižnica i čitaonica predstavljati svojevrsni hram kulture, ali i okupljalište građana.

POTPORE U PANDEMIJI Za pomoć od 3000 do 15.000 kuna

Inače, nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci prostirat će se na oko 4500 četvornih metara. Projektirana je niskoenergetska i moderna zgrada javne namjene, koja se sastoji od podruma i tri nadzemne etaže. U unutrašnjosti knjižnice nalazit će se depoi, poslovni prostor, kafić, kutak za roditelje, prostorije za djecu, mlade, slijepe i slabovidne te posudba i uredi…

Podizanje iz pepela

Zgrada je prilagođena osobama s invaliditetom tako da je na svakoj etaži predviđeno postavljanje taktilne crte vođenja koja je namijenjena usmjeravanju kretanja slijepih i slabovidnih osoba. U novoizgrađenoj Knjižnici, osim posudbe knjiga, tiskovina i druge građe, predstavljat će se knjige, omogućit će se rad korisnicima u čitaonicama, organizirat će se izložbe, kreativne radionice za školsku djecu i omladinu i druga događanja u službi zajednice, kao i daljnji nastavak rada Bibliobusa, koji služi kao zamjena za stacionarnu knjižnicu u okolnim naseljima.

Budući da je zgrada stare knjižnice izgorjela u ratu, projektanti su se pri projektiranju poigrali i simbolikom Domovinskog rata. Naime, na pročelju zgrade bit će nepravilno postavljeni kosi “brisoleji”, koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih istih “brisoleja” predstavljaju putanju gelera topničkih granata. Tri nepravilna portala na pročelju zgrade predstavljaju oštećenja od granata.

AKCIJA “JEDNAKI U IGRI” NA PODRUČJU VELIKE GORICE Na igralištima i igrala za djecu s teškoćama u razvoju

Vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica jedina je knjižnica u Hrvatskoj koja je stradala u Domovinskom ratu, tako da njena obnova i ponovno podizanje iz pepela dodatno daje na važnosti i simbolici. Prijeratna zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci izgorjela je u noći 17. rujna 1991., i to s cijelim knjižnim fondom. Prethodno je pogođena granatama.