Izbornik
Naslovnica Gradovi
Na šetalištu u Opatiji

Dobili pametnu klupu prilagođenu slabovidnim i slijepim osobama

Pametna klupa postavljena u Opatiji
Foto: Grad Opatija
Klupa omogućuje punjenje mobitela, dlanovnika i sličnih pametnih aparata, uz spajanje na gradsku besplatnu WiFI mrežu i pristup internetu

Opatija je na šetalištu na Slatini dobila prvu pametnu klupu, ali koju u hrvatskim okvirima čini jedinstvenom jedna karakteristika - prilagođena je za korištenje slabovidnim i slijepim osobama, jer na njoj su na Brailleovom pismu dostupne informacije o porijeklu i karakteristikama klupe.

Klupu je izradila tvrtka Include j.d.o.o. iz Solina. Opremljena je solarnim kolektorima te priključcima za napajanje mobitela, a nabavku klupe financirali su Grad Opatija i Lions Club Opatija.

Na predstavljanju nove pametne klupe na Slatini danas su uz predstavnike brojnih Lions klubova, bili nazočni i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednica Lions Cluba Opatija Andrea Rudančić, te predsjednik županijske udruge slijepih osoba Emil Mandarić, koji je zahvalio na ovoj inicijativi i realizaciji koja je u obzir uzela i potrebe slabovidnih osoba.   

Lionsi su istakli činjenicu da je Grad Opatija prepoznao ovu njihovu ideju i inicijativu te omogućio nabavku pametne klupe.

Predsjednica Rudančić rekla je kako ova klupa, osim klasičnog kratkog predaha i ugodu sjedenja s pogledom na more, omogućuje punjenje mobitela, dlanovnika i sličnih pametnih aparata, uz spajanje na gradsku besplatnu WiFI mrežu i pristup internetu.

Gradonačelnik Dujmić naglasio je zajedništvo u realizaciji ovog projekta članova opatijskog Lions kluba uz suradnju Grada, koji je orijentiran prema tehnologijama održivog razvoja, pa i na ovaj način Opatija razvija koncept pametnoga grada, dodavši kako u perspektivi očekuje postavljanje više ovakvih, pametnih klupa na šetalištu, priopćili su iz gradske uprave.