Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
na četiri lokacije

Dobivaju podzemne spremnike za otpad koje će otvarati čip-karticom

komunalni otpad
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Idućeg tjedna, na četiri lokacije, započet će postavljanje podzemnih spremnika za otpad

Radi se o spremnicima za potrebe odlaganja otpada korisnika iz višestambenih zgrada, a svaki komplet sastoji se od četiri odvojena spremnika, za odlaganje komunalnog otpada, stakla, papira i plastike. Podzemni spremnici zamijenit će tako dosadašnje kontejnere ispred zgrada. Spremnike će moći koristiti isključivo stanari kojima su oni namijenjeni, i to pomoću čip-kartice koja otvara spremnike.

Tako se ostvaruje zakonski uvjet da se otpad plaća prema stvarnoj količini odloženog otpada jer se, nakon identifikacije, stanar automatski zadužuje za odloženu količinu otpada. Što se tiče spremnika za plastiku, papir i staklo, odlaganje ostaje potpuno besplatno, no ipak će se evidentirati, kako bi se pratilo razvrstavanje otpada.

- Ovaj projekt poboljšat će kvalitetu usluga gospodarenja otpadom i podići higijenski standard, a posebno želim istaknuti da će ovo omogućiti građanima nadzor nad vlastitim troškovima i tako ih dodatno potaknuti na razvrstavanje otpada - izjavio je gradonačelnik Željko Turk te istaknuo namjeru da se ova metoda odlaganja otpada uskoro primijeni i u svim ostalim dijelovima grada, priopćili su iz gradske uprave.

Lokacije gdje će biti postavljeni spremnici:
- Trg Franje Tuđmana br. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 – pokraj ulaza u podzemnu garažu za 118 kućanstava
- A. B. Krčelića 8, 10, 15, 17, 19 – nasuprot kč. br. 8 i 10 u zelenoj površini do parkirališta za 112 kućanstava
- Trg Mladosti 3, 4, 5 – nasuprot kč.br. 4 za 127 kućanstava
- Trg Mladosti 11, 12, 13 – nasuprot kč. br. 12 za 160 kućanstava