Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Ulaganje u mlade i obrazovanje najisplativije je ulaganje, rekao je Bosančić

Dodijeljene naknade za 75 novorođenčadi iz Vinkovaca

storyeditor/2024-08-31/Vinkovci_bebe_1.jpg
1/3
Foto: Grad Vinkovci U GRADSKOJ vijećnici okupio se velik broj roditelja s djecom koji su zadovoljni s ovom gradskom mjerom
Do sada je 171 beba rođena u ovoj godini, a naknade od proračunske 2024. godine iznose 300 eura za prvorođeno, 400 eura za drugo i 500 eura za treće odnosno svako sljedeće dijete

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić uručio je novčane naknade roditeljima novorođenčadi s područja Vinkovaca koja su rođena u ovoj godini. Ukupno je tijekom ove godine rođena 171 beba s područja grada, a naknade su ovaj put podijeljene za 75 novorođenčadi. Prije ove podjele upriličene su bile još dvije dodjele naknada za novorođenčad.

Ulaganje u budućnost

– Ovakvi događaji bude nadu i optimizam. Jako je lijepo vidjeti kada se rađaju djeca u našem gradu, a naš je zadatak raditi na tome da rastu na lijep i zdrav način te budu punopravni članovi našeg društva – rekao je tom prilikom Romić.

Podsjetio je i kako Grad Vinkovci, iz gradskoga proračuna, realizira niz projekata koji su namijenjeni djeci, osnovcima, učenicima srednjih škola kao i studentima.

– Ulaganje u budućnost najbolje je ulaganje, a ovo je primjer takvog ulaganja – istaknuo je Romić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković rekla je kako su tijekom ove podjele, koja je treća tijekom godine, dodijelili 75 naknada novorođenčadi. Prema njezinim riječima, do sada je 171 beba rođena u ovoj godini, a naknade od proračunske 2024. godine iznose 300 eura za prvorođeno, 400 eura za drugo i 500 eura za treće odnosno svako sljedeće dijete.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić rekla je kako je rođenje djeteta bogatstvo za obitelj, ali i dar za zajednicu i društvo u cjelini.

U GRADSKOJ vijećnici okupio se velik broj roditelja s djecom koji su zadovoljni s ovom gradskom mjerom
Foto: Grad Vinkovci U GRADSKOJ vijećnici okupio se velik broj roditelja s djecom koji su zadovoljni s ovom gradskom mjerom

– Ponosni smo što smo uključeni u ovaj projekt i što Grad Vinkovci daruje novorođenu djecu s novčanom naknadom dok ih Knjižnica daruje paketićem dobrodošlice – prvom slikovnicom, letkom o važnosti čitanja te besplatnim jednogodišnjim članstvom. Tako želimo razvijati kod svakog djeteta ljubav prema čitanju i učenju od najranije dobi uz sve ove radionice i igraonice koje su na našem dječjem odjelu. Imamo projekt "Bebe u knjižnici", igraonice za dvogodišnjake, trogodišnjake, zatim za djecu od četvrtog do sedmog razreda, to su vođene igraonice, i tako se nastavlja taj proces, gdje oni s dječjeg odjela prelaze na odjele književnosti te znanstveni odjel kad krenu studirati. Knjižnica je tijekom cijeloga njihova obrazovanja uključena u njihov život – rekla je Lugić.

Demografska mjera

I roditelji su zadovoljni darovima iz gradskog proračuna, kao i od Gradske knjižnice, a rekli su da će sav dobiveni novac na ime naknada potrošiti na svoju djecu. Rekli su i da im naknade, posebno u današnje vrijeme skupoće, puno znače. Kažu da će novac biti potrošen na pelene, dječju robu, po koju igračku, dječju hranu i slično.

Podjelu naknada za novorođenčad s područja Vinkovaca komentirao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, napominjući da se radi o jednoj u nizu demografskih mjera koje provodi gradska uprava.

– Od prvoga dana kada sam stupio na mjesto gradonačelnika govorim da od gradskog proračuna koristi moraju imati svi dijelovi društva i sve generacije. Ovo je svakako jedna od njih jer i na ovaj način pomažemo mladim roditeljima. Ulaganje u mlade i obrazovanje najisplativije je ulaganje. Mi smo toga svjesni i toga se držimo – rekao je Bosančić.

storyeditor/2024-08-29/5ea8097f9796a0bc1d24d672525a1a0b_XL.jpg Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao Špancirfest 'Ima puno posjetitelja, čuli smo da je atmosfera sjajna' storyeditor/2024-08-30/rodiliste-ob-vtc-15.jpg Godišnje se u virovitičkom rodilištu broji oko 600 porođaja Otvoreno novo rodilište u Virovitici, uloženo 1,4 milijuna eura storyeditor/2024-08-30/FB_IMG_1725018662842.jpg Vrijednost projekta je 1,035.980,35 eura Narodna knjižnica ide u energetsku obnovu i modernizaciju prostora