Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Vrijednost projekta je 1,035.980,35 eura

Narodna knjižnica ide u energetsku obnovu i modernizaciju prostora

storyeditor/2024-08-30/FB_IMG_1725018662842.jpg
Foto: Bjelovar Ugovor o izvođenju radova potpisan je s bjelovarskom tvrtkom Begeom Inženjering d.o.o., koja je odabrana kao izvođač na temelju javnog natječaja

Narodna knjižnica "Petar Preradović" u Bjelovaru, smještena u povijesnoj zgradi u samom središtu grada, uskoro će u energetsku obnovu. Ugovor o izvođenju radova potpisan je s bjelovarskom tvrtkom Begeom Inženjering d.o.o., koja je odabrana kao izvođač na temelju javnog natječaja. Vrijednost projekta iznosi 1,035.980,35 eura, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uz izuzetak 70 tisuća eura koje će snositi Grad Bjelovar. Gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo napretkom projekta te istaknuo da će radovi trajati oko 18 mjeseci.

– Obnova knjižnice bit će od velikog značaja za naš grad. Zgrada će biti energetski tranzicionirana, što će donijeti značajne uštede i modernizirati cijeli prostor. Knjižnica nije obnavljana već 25 godina i ovo je idealna prilika da uz europska sredstva izvedemo radove – naglasio je Hrebak.

Ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić pojasnila je da će obnova uključivati značajnu adaptaciju prostora, posebno studijskog odjela koji će se privremeno preseliti.

– Ova obnova omogućit će značajnu energetsku uštedu, što će ostaviti više sredstava za druge projekte važne korisnicima, poput nabave informatičke opreme i knjiga – rekla je Štivić apelirajući na korisnike za razumijevanje tijekom radova.

Projektant Igor Barberić iz tvrtke B projekt d.o.o. naveo je ključne radove koji će se izvoditi, uključujući hidroizolaciju podruma i zidova, termoizolaciju vanjskih zidova i potkrovlja te kompletnu obnovu krovne konstrukcije. Također će se zamijeniti bojleri novim kondenzacijskim modelima i ugraditi dizalica topline sa sustavom grijanja i hlađenja. Predviđa se ušteda energije od 50 posto, dok će se potrošnja primarne energije smanjiti za 97 posto.

Direktor Begeom Inženjeringa Krunoslav Benković potvrdio je da će radovi početi uskoro te da je rok za završetak 18 mjeseci. Građani Bjelovara mogu se veseliti moderniziranoj knjižnici koja će, uz poboljšanu energetsku učinkovitost, pružiti ugodniji i funkcionalniji prostor za sve korisnike. 

storyeditor/2024-08-29/WhatsApp-Image-2024-08-26-at-13_39_08.jpeg Prva koncertna dvorana u povijesti Osijeka otvara se 27. rujna Dvorani ime po Osječaninu kojeg je Giuseppe Verdi nazivao novim Paganinijem storyeditor/2024-08-30/centar_za_kulturu__3_.jpg Obnova će smanjiti godišnje potrebe za toplinskom energijom za 70,05 posto Obnova zgrade Centra za kulturu – izolacija, stolarija, ventilacija... storyeditor/2024-09-01/MZC.jpg Ulaganja u Međimursku županiju Dodijeljeni ugovori za prostorne planove vrijedni 4,6 milijuna eura