Izbornik
Naslovnica Gradovi 3183 pregleda
Novost u Osijeku

Dog friendly javni prijevoz: u tramvaje i autobuse psi sada mogu besplatno

Dog friendly autobusi u Osijeku
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Odlične su reakcije putnika, nismo se čak ni nadali tolikim pozitivnim komentarima. Građani su stava kako se takvim odlukama približavamo svijetu, priča Sanja Mršo iz GPP-a

Šetali su gradom, a onda su, umorni, odlučili kući se ipak vratiti tramvajem. Osječanin Marko i njegov ljubimac Lola, pšenični terijer, zakoračili su u vozilo i mirno se odvezli jer, odnedavno, nikome to više ne smeta. Osječki Gradski prijevoz putnika uveo je, naime, “Dog friendly” autobuse i tramvaje kojima putovati, dakle, smiju i psi, i to besplatno. A prije toga, oni su u javni prijevoz mogli isključivo u transporterima.

- Znala nas je uhvatiti kiša u šetnjama i onda trčimo doma po nevremenu jer ne smijemo u tramvaj i autobus. Lola je punopravni član naše obitelji i život nam je od sada, u tome, jednostavniji – zadovoljan je Marko.

Psi ne smiju u sva vozila, nego u posebno označena. Na tramvajskim linijama od Zelenog polja do Višnjevca te od Starčevićeva trga do Bikare, i obrnuto, prometuje po jedno vozilo s natpisom “Dog friendly”. “Prijateljski” autobus, pak, vozi na liniji 1, odnosno na relaciji od Juga II do Kanižlićeve, Vijenca Petrove Gore pa ponovno Juga II.

Povodac i zaštitna košara

- Natpis je istaknut na vidljivom mjestu prednjeg vjetrobranskog stakla. Prevoženje pasa dopušteno je na povodcu i sa zaštitnom košarom, odnosno brnjicom, a štenadi i patuljastih pasmina pasa samo na povodcu – pojašnjava Sanja Mršo iz marketinga GPP-a.

Putnici su sa životinjama dužni ulaziti na prednja vrata, nositi pribor za čišćenje fekalija, pa tako i očistiti eventualno onečišćenu površinu u vozilu. Usto, ako pas nanese štetu drugim putnicima, vlasnik ljubimca će ju, upozoravaju, sam nadoknaditi.

Izmjenu pravilnika GPP-a koji omogućava tu novinu gradske su vlasti najavile, podsjetimo, u siječnju.

- Odlične su reakcije putnika, nismo se čak ni nadali tolikim pozitivnim komentarima. Građani su stava kako se takvim odlukama približavamo svijetu – priča Sanja Mršo.

No, ima i negativno nastrojenih koji čak uspoređuju pse i djecu pa se pitaju “zašto se i djeca, kao i psi, ne mogu voziti besplatno u tramvajima i autobusima”.

- Djeca se i voze besplatno, do sedam godina – poručuju takvima iz GPP-a.