Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
GOTOVO IDEJNO RJEŠENJE

Dogodine potpuna obnova i rekonstrukcija parka u Pilama

Foto: Grad Dubrovnik
Projket obnove referira se na izvorno stanje između 1905. i 1926. godine

Park Pile potpuno će se rekonstruirati, a glavni projekt s troškovnicima bit će izrađen do kraja ove godine kako bi izvođenje radova moglo započeti u idućoj godini.

U Dubrovniku održana prva konferencija o digitalnim nomadima u našoj državi Hrvatska, zemlja za digitalne nomade, a Dubrovnik njihovo glavno odredište

Grad Dubrovnik izradio je idejno rješenje na temelju povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje: vegetacija, građevne strukture, urbana oprema... Projektno rješenje izrađivača Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu usuglašeno je s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, a referira se i na prethodna oblikovanja i elemente parka, posebno na izvorno stanje iz razdoblja između 1905. i 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat i park koji zauzima prostor nekadašnjeg gradskog jarka uz zapadne gradske zidine.

Rješenje predviđa otvoreni društveni dio parka za odmor i rekreaciju te dječje igralište, potom krajobrazno, odnosno hortikulturno uređenje te zamjenu stare i ugradnju nove urbane opreme i rasvjete. Predviđen je novi glavni ulaz u park amfiteatralnog karaktera, tematsko dječje igralište, a prostor oko fontane se aktivira za odmor, ali i razna društvena događanja.  Svi novi oblikovni elementi bit će maksimalno diskretni kao i izrazito angažirani u ekološkom smislu. 

Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.