Izbornik
Naslovnica Gradovi
Iz varaždinske bolnice otišlo ili odlazi čak 14 liječnika

Doktorima će ponuditi stanove, novčane nagrade i bolje radne uvjete

Bolnica u Varaždinu
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija
U bolnicu se ulaže oko 200 milijuna kuna, stižu novi MR i CT uređaj, a planira se zapošljavanje novuh 38 liječnika

Deset liječnika otišlo je Opće bolnice Varaždin u posljednjih nekoliko mjeseci, a još četvero je najavilo da će uskoro otići! Egzodus liječnika događa se u vrijeme kad se u OB Varaždin najavljuju 200 milijuna kuna vrijedne investicije u infrastrukturu i opremu poput novog MR i CT uređaja.

Ravnatelj Nenad Kudelić potvrdio je informacije o odlasku 14 od ukupno 250 liječnika, koliko ih radi u toj zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač Varaždinska županija. Troje liječnika specijalista otišlo je u starosnu mirovinu, a ostali su zatražili prekid radnog odnosa. U istom razdoblju specijalizaciju je završilo sedam doktora medicine koji su ostali raditi kao specijalisti, a preko javnog natječaja za specijalizante do kraja ove godine planira se zaposliti novih 38 doktora medicine, dok će ih se 16 poslati na uže specijalizacije.

Ravnatelj tvrdi da su se pripremili za odlazak liječnika za koji su uvjeti stvoreni izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, bez da su se istovremeno donijele stimulativne mjere poboljšanja uvjeta rada i stručnog napredovanja. Od mjera nabraja plan specijalističkog i subspecijalističkog usavršavanja,  novi unutarnji ustroj i sistematizaciju poslova koji bi doveli do boljih uvjeta rada, osnivanje odjela za kvalitetu kao samostalne ustrojbene jedinice, više novca za poslijediplomske i doktorske studije, seminare, kongrese i druge oblike edukacije.

Grad se mora uključiti u rješavanje problema

- Jedna od strateških mjera je i uvođenje godišnje novčane nagrade liječnicima kojom će se stimulirati i dati maksimalna podrška u izradi stručnih radova, prezentacija, predavanja, objavi radova, poticanju primarijata i napredovanja u znanstvenom smjeru, s time da se takva sredstva tek trebaju osigurati unutar postojećih propisa - najavio je Kudelić.

U suradnji s Varaždinskom županijom planiraju uvesti subvencije za stanovanje liječnika. Na prijedlog kluba vijećnika HDZ-a i Grad Varaždin planira se uključiti u akciju zaustavljanja odljeva liječnika.

- Najavljeni su infrastrukturni objekti, ali ljudi odlaze. Grad Varaždin se mora uključiti u rješavanje problematike i pokušati mlade liječnike zadržati da ostanu raditi u bolnici - ističe Habijan. Grad će sastaviti listu slobodnih gradskih stanova koji bi se pod povoljnijim uvjetima dali na korištenje mladim liječnicima.