Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Premijera filma

Dokumentarac o velikogoričkom džudo klubu Fuji oduševio publiku

Foto: Grad Velika Gorica
Riječ je o djeci s poteškoćama u razvoju koji su pokazali kako zaista mogu učiniti sve što su naumili u životu, uz potporu ljudi iz svoje okoline

U kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je premijera dokumentarca “Fuji” koji je posvećen velikogoričkom džudo klubu za osobe s invaliditetom istoimenog naziva. Film je nastao kao presjek dosadašnjeg rada Fujija, koji je nastao 2012., a posljednje tri godine provodi različite aktivnosti u sklopu EU projekta naziva “Judo inkluzija”.

Jedan od ciljeva filma bio je, kroz priče mladih fujijevaca s cerebralnom paralizom, istaknuti važnost potrebe integracije djece s poteškoćama u sportske aktivnosti s djecom  bez teškoća.

Predsjednica Marina  Drašković, koja je i sama dugogodišnja džudašica te bivša šesterostruka prvakinja Hrvatske, odvažila se ući u ovaj projekt prva u Hrvatskoj.

– Ovaj film nastao je kako bi potaknuo druge sportske klubove da u svoje redove uključe i djecu s teškoćama. Pokazali smo da je nemoguće samo malo teže za postići i idemo dalje s istim razmišljanjem – poručila je džudašica.

Jedan od glavnih ciljeva za kreiranje ovoga filma bio je dati sportašima s poteškoćama medijski prostor te na taj način ukazati na nužnost poticanja drugih klubova na inkluziju.

Narator je glumac Rene Bitorajac, a u filmu se pojavljuje i olimpijski prvak Satoshi Ishii, zlatni iz Pekinga 2008., koji je i veliki prijatelj kluba te već je nekoliko puta došao u Veliku Goricu.

– Fuji je jedna od najljepših i najhumanijih priča u gradu. Film prikazuje sjajne ljude – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.