Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak o građenju bušotine za korištenje geotermalne energije

"Država nije dala novac za geotermalne bušotine"

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Donatori za ovaj projekt su Kraljevina Norveška, Kneževina Lihtenštajn i Island, bušenje počinje za 6 mjeseci, očekuje se voda temperature 70°C i 5MW topline

– Kad smo prije četiri godine pokrenuli ovu priču, rekli su mi da sam lud, smijali su se. Danas neki pitaju zašto projekt već nije gotov. Bit će gotov do kraja sljedeće godine. Danas svi pričaju o solarima, a geotermalna energija daleko je efikasnija od njih. Iako, dapače, nemam ništa protiv solara ni vjetroelektrana. Da nismo u Hrvatskoj, ovo bi bila top-vijest u svim nacionalnim medijima, da će se jedan grad grijati na toplu vodu iz zemlje, a ne na plin. Islandski gejziri u panonskoj dolini!? – tako je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak komentirao nakon održane uvodne konferencije u povodu gradnje bušotine za korištenje 
geotermalne energije u Velikom Korenovu.

U srcu poslovne zone

Bušotina koja će grijati staklenike, sušare, hale, Bjelovarski sajam i Terme Bjelovar nalazit će se svega nekoliko stotina metara od 
silaska s buduće brze ceste, u srcu buduće poslovne zone. Očekivana temperatura vode je 70 stupnjeva Celzijevih, što će omogućiti tzv. “district heating” odnosno grijanje na daljinu. Procjenjuje se da bi bušotina trebala imati kapacitet između 25 i 27 litara po sekundi.

Radovi počinju za šest mjeseci, bušenje će trajati mjesec  dana, nakon čega slijedi analiza, a do kraja sljedeće godine bušotina 
bi trebala biti u cijelosti izvedena. Benefit je svakako i taj što ovakvi izvori energije rade tijekom cijele godine, 24 sata dnevno.

Prema riječima direktora Termi Bjelovar Zvonimira Žareca, predviđa se da će upotreba geotermalne energije smanjiti potrošnju električne energije za 40 posto, odnosno uštedjet će se od 450 do 500 tisuća eura godišnje.

Podsjetimo, Grad je prijavio projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1 i ostvario potpore za infrastrukturne radove na bušotini. Cilj je ovoga projekta vrijednog gotovo 3,5 milijuna eura (od čega su 1,3 milijuna eura bespovratna sredstva) povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjiti emisije CO2 te povećati sigurnost opskrbe.

Projekt je sufinanciran Programom “Energija i klimatske promjene” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Kneževine Lihtenštajn, Norveške i Islanda u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar čiji su predstavnici bili na konferenciji na koju je došao i norveški veleposlanik Haakon Blankenborg koji je time dao potporu projektu.

Revolucionaran projekt

– Ovo je revolucionaran projekt koji će biti putokaz svim ostalim gradovima na sjeveru Hrvatske i Slavoniji, koji će prije ili poslije biti primorani na zelenu energetsku tranziciju. Hvala Kraljevini Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu na 10 milijuna kuna potpore u obliku sufinanciranja projekta, a Grad će još dodati 15 milijuna kuna svog novca. Država zasad još ništa financijski neće doprinijeti, iako se svi kunemo u geotermalnu energiju. Neki odmahuju rukom kako nikad ništa neće biti od toga. Baš zato hvala Norvežanima, Islanđanima i Lihtenštajnu što vjeruju u naš bjelovarski projekt i izdašno ga financijski podupiru! Uglavnom, počinjemo bušiti za 6 mjeseci, očekujemo vodu temperature 70°C i 5MW topline. Nadamo se  da će cijela priča pokrenuti investicije koje će otvoriti stotine radnih mjesta u poduzetničkoj zoni veličine 80 hektara u čije samo središte stiže brza cesta do 2025. godine. I da, Bjelovar će u sljedećih 10 godina imati pet-šest ovakvih bušotina i u kombinaciji sa solarima biti prvi u potpunosti energetski neovisan grad u Hrvatskoj – poručuje Hrebak.