Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Poslovni uzlet u Koprivnici

'Državni inspektori od poduzetnika traže mito'

Poslovni uzlet Koprivnica
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL/Ilustracija
Varaždinski župan tvrdi da državni inspektori postupaju ovisno o novcu, a ne dobiju li ga, provodit će propis koji je gori za tvrtku

Državni inspektori od poduzetnika traže mito od 1000 ili 2000 kuna i ako ga dobiju, onda je sve u redu, a inače će od dva sučeljena propisa postupati po onome koji je za poduzetnika gori. Ustvrdio je to u Koprivnici, tijekom konferencije Poslovni uzlet grada Koprivnice, varaždinski župan Predrag Štromar, kazavši kako su mu to rekli sami poduzetnici.

U sklopu konferencije održana je panel diskusija na temu Decentralizacija i razvojna uloga lokalnih zajednica, a sudionici, uz Štromara i koprivničko-križevački župan Darko Koren, međimurski Matija Posavec, zagrebački Željko Kolar, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i v.d. koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić, govorili su o mogućnostima lokalnih jedinica u poticanju poduzetništva.

- Županijski proračuni su katastrofa, nemamo ni kunu za poduzetništvo. Raspodjela državnog novca je takva da najviše ide u lokalne jedinice na Jadranu. Da porezna raspodjela nije nepravedna, gradovi i općine mogli bi mnogo više pomoći poduzetništvu – kazao je Štromar.

Posavec je dometnuo kako županije, gradovi i općine uopće nemaju velike ovlasti u poticanju poduzetništva.

Treba povećati minimalnu plaću

- Sve je na državi, a ona bi odmah trebala prepoloviti broj parafiskalnih nameta, kakvih je u ovome trenutku između 150 i 200, kao i povećati minimalnu plaću za 500-600 kuna. Tada bi i radnici mogli više trošiti, što bi imalo pozitivan utjecaj na državnu blagajnu. Siguran sam da bi u roku od godine dana nastalo povoljnije gospodarsko okružje – kazao je on.

Jakšić je podsjetio kako je Hrvatska najcentraliziranija europska država nakon Grčke.

- Sve porezne reforme okrenute su uzimanju prihoda lokalnim jedinicama. Još nisam čuo kako netko govori da će smanjiti broj državnih agencija ili ministarstava – istaknuo je on.

Koren je decentralizaciju usporedio s Jetijem, rekavši kako je svi spominju, a nitko je još nije vidio. Efikasnije upravljanje državnom imovinom vidi kao dobar alat za poticanje poduzetništva te pozdravlja osnivanje novog ministarstva za to područje.

Stečajevi traju 10 godina

Kolar je kao jedan od najvećih problema u državi istaknuo loše pravosuđe.

- To je zaštićena krava, protiv pravosuđa ne smijete ništa reći, kao da je normalno što neki stečajevi traju i deset godina – rekao je zagrebački župan, koji smatra kako bi se centralna vlast morala odreći dijela svoje moći.

I on se dotakao državne inspekcije, ustvrdivši kako bi ona morala potpasti pod ingerenciju lokalne uprave.

- Ako su u ulici dva obrtnika što rade zakonito i jedan koji radi na crno, inspektori ovome neće pokucati na vrata, ali će svaki tjedan ili dva posjetiti one koji uredno plaćaju državna davanja. Tako se neće iskorijeniti rad na crno – kazao je Kolar.

Niz konferencija pod imenom Poslovni uzlet projekt je Poslovnog dnevnika, a ove će se godine održati u ukupno 30 hrvatskih gradova.