Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
turistički porasti i u gradu i županiji

Dubrovnik s tri milijuna noćenja ranije nego lani

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Po podacima Turističke zajednice, samo u kolovozu ove godine Dubrovnik je posjetilo gotovo 226,8 tisuća turista ili 7 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok je ostvarenih 807,5 tisuća noćenja porast za 3 posto

Dubrovnik je u prvih osam mjeseci posjetilo 921,5 tisuća turista ili 6 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je više od tri milijuna noćenja dosegnuo zadnjeg dana kolovoza, što je pet dana ranije nego lani, izvijestili su u ponedjeljak iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Ocjenjujući rezultate fizičkog turističkog prometa za prvih osam mjeseci ove godine rekordnim, iz dubrovačke Turističke zajednice iznose podatke iz eVisitora, ali bez nautike, prema kojima je od početka godine do kraja kolovoza u Dubrovniku ostvareno 3,06 milijuna noćenja, što je 4 posto više nego u istom razdoblju lani. 

udžbenici Dubrovnik Osnovcima besplatni udžbenici, srednjoškolcima sufinanciranje

U prvih osam mjeseci najbrojniji su bili turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK), SAD-a, Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije, Australije, Hrvatske, Finske i Norveške.  

Gotovo polovica ukupnog broja turista koji su u Dubrovnik došli u osam mjeseci ili njih 473 tisuće za smještaj je biralo hotele, koji su time u plusu od 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, dok je nešto manji porast, od 2 posto, u hotelima ostvaren s gotovo 1,6 milijuna noćenja.

Privatni smještaj je s nešto više od 336 tisuća turističkih dolazaka i 1,1 milijun noćenja, ostvario poraste u dolascima za 11 posto i noćenjima za 7 posto u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine. 

Po podacima Turističke zajednice, samo u kolovozu ove godine Dubrovnik je posjetilo gotovo 226,8 tisuća turista ili 7 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok je ostvarenih 807,5 tisuća noćenja porast za 3 posto. 

Trenutno u Dubrovniku boravi gotovo 20 tisuća turista, ističu iz Turističke zajednice grada, u kojoj nastavak pozitivnih trendova očekuju i u posezoni i do kraja ove godine, pogotovo zbog kongresne sezone i brojnih manifestacija.

Odlična sezona i u Dubrovačko-neretvanska županija 

Odličnom turističku sezonu ocjenjuju i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uz podatke da je u prvih osam mjeseci u županiji registrirano 1,55 milijuna dolazaka i ostvareno 6,77 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast dolazaka za 6 posto, a noćenja za 3 posto.

Po podacima objavljenim na internet stranicama Dubrovačko-neretvanske županije, u hotelskom smještaju je od početka godine do kraja kolovoza ostvareno 2,6 milijuna noćenja (0,5 posto više nego u istom razdoblju lani), u objektima za iznajmljivanje u domaćinstvu 2,9 milijuna noćenja (6 posto više), a u kampovima 353.347 noćenja (jednako kao u istom razdoblju lani).

Samo tijekom kolovoza na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je nešto više od 426 tisuća dolazaka i oko 2,17 milijuna noćenja, što je porast za 5 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima u odnosu na kolovoz prošle godine. 

Dječje igralište na Solitudu Gradonačelnik obišao novouređeno igralište Na novom igralištu u Solitudu prostor za rekreativce i djecu