Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nisu plaćali porez

Dugovi u Karlovcu: Čistoća mora platiti 1,8 milijuna kuna PDV-a

Čistoća, Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Dug je nastao jer Čistoća nije plaćala porez na novac koji Fond za zaštitu okoliša svake godine uplaćuje za sanaciju odlagališta otpada Ilovac

Sudeći po podacima o poslovanju, karlovačka Čistoća lani je imala neto dobit od 107.000 kuna.

– Smatram da to nije dovoljno da bi se normalno poslovalo i vraćalo dug od čak 1,8 milijuna kuna, koliko Čistoća duguje karlovačkoj Poreznoj upravi za PDV. Bojim se da će dug vraćati građani, da će tvrtka povisiti cijene svojih usluga kako bi vratila dug – kaže SDP-ovac Dubravko Golubić koji smatra da Grad i tvrtka duguju građanima objašnjenje kako će taj dug biti vraćen.

Kako su pojasnili u Gradu, dug je nastao zato što Čistoća nije plaćala porez na novac koji Fond za zaštitu okoliša svake godine uplaćuje Gradu odnosno Čistoći za sanaciju odlagališta otpada Ilovac.

– Po mišljenju Državnog ureda za reviziju, porez se nije trebalo plaćati na taj novac Fonda, no Porezna uprava na kraju je donijela drukčiji zaključak. Dogovoreno je da ćemo dug vratiti u 24 rate. Tvrtka će racionalizacijom poslovanja naći način da plaća rate, tako da dug neće ni na koji način opteretiti građane i korisnike usluga Čistoće – kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Direktor Čistoće Damir Jakšić pojasnio je da je sve počelo 2007., te da su tada financijski stručnjaci rekli da se PDV ne plaća na taj novac Fonda, potvrdila je to i revizija 2012., a Porezna uprava tada se nije očitovala. Sve do 2015. godine kada su donijeli rješenje da se dug mora platiti.