Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Split

Edukacija mladih i postavljanje standarda vrednovanja grafita

xSTaticJAM - Graffiti okupljanje
Foto: Grad Split
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra kako će program ovogodišnjeg 'xSTaticJAM - Graffiti okupljanje' festivala uz edukaciju mladih, uspostaviti standarde vrednovanja graffita i umjetnosti naspram vandalizma, šaranja i uništavanja gradskih površina i fasada

Grad Split ponovno je pokrenuo projekt 'xSTaticJAM - Graffiti okupljanje', kao nastavak uspješnog i prepoznatljivog 'xSTatic' Međunarodnog festivala ekstremnog sporta i graffiti umjetnosti koji se održavao od 2009. do 2013. godine.

Uz želju da se ovim okupljanjem istakne i podupre pozitivni aspekt graffiti umjetnosti ne ulazeći u kreativnu slobodu i osobnost umjetnika, gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra kako će program ovogodišnjeg 'xSTaticJAM - Graffiti okupljanje' festivala uz edukaciju mladih, uspostaviti standarde vrednovanja graffita i umjetnosti naspram vandalizma, šaranja i uništavanja gradskih površina i fasada. 

"Hip-hop i graffiti scena u Splitu je izuzetno živa, to se dokazalo proteklih godina. Vjerujem kako su poklonici te kulture zadovoljni što ponovno imaju potporu Grada Splita i sponzora, s obzirom kako je ovaj projekt vrijedna stvar u kojoj se kanalizira kreativnost tih ljudi na prethodno određenima mjestima, a nasuprot divljem šaranju. 'xSTaticJAM - Graffiti okupljanje' je prije svega edukacijskoga sadržaja u kojem se mladima ukazuje na plemenitost te likovne discipline. Kroz cijeli niz radionica podizat će se svijest o očuvanju tih površina, ali i uzdizanju ove značajne kulture. Zbog toga smo odredili da će radionice biti u Domu mladih, da će se oslikati već prethodno određena površina na istočnom ulazu u grad, kao i da će Put Supavla, koji je jedan od najboljih prostora za murale, biti mjesto za samo natjecanje uz pregršt svih drugih aktivnosti. Veselimo se tome i nadamo se da će sljedećih godina to sve više rasti i razvijati", kaže gradonačelnik Krstulović Opara.  

Dakle, ovogodišnji 'xSTAticJAM - Graffiti okupljanje' sastojat će se od edukativnog dijela koji obuhvaća besplatnu 'graffiti školu' koja će se održavati svakodnevno od 27. kolovoza do 1. rujna 2018. u Beton kinu MKC –a (Dom mladih). Predavači će biti iskusni graffiti umjetnici, a škola će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Nakon zanimljivih, tematskih predavanja, polaznici će stečeno znanje pokazati na završnom radu 2. rujna 2018. oslikavajući zid pothodnika na Skalicama. Tom prilikom će se izabrati i najbolji rad. 

Kreativno-zabavni dio okupljanja nastavit će se na Turskoj kuli 8. i 9. rujna 2018. kada će domaći i inozemni graffiti umjetnici oslikavati samostojeće drvene panele. Tako će se atraktivna lokacija pretvoriti u jedinstvenu kreativnu radionicu i izložbu na otvorenom. Građani i posjetitelji će moći pratiti cijeli proces nastajanja crteža i uživati u druženju uz glazbu, hranu i piće. Za završetak okupljanja, međunarodni i domaći umjetnici će od 14. do 16. rujna 2018. ocrtavati javnu površinu, dva zida na istočnom ulazu u grad, čime će Split dobiti još jedan prepoznatljiv pečat i estetski dodatak njegovoj prirodnoj i urbanoj ljepoti, priopćili su iz Grada Splita.

Grad Split Split Za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih škola 12 milijuna kuna