Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Potpisan ugovor

Energetska obnova zgrade u kojoj se nalazi vinkovačka prošlost

Foto: Branimir Bradarić
Riječ je o projektu vrijednom više od 1,8 milijuna kuna od čega će iz fondova EU biti osigurano oko 950 tisuća kuna

Tijekom protekle dvije godine Grad Vinkovci ulaže velika financijska sredstva u energetsku obnovu brojnih objekata na području grada. S tom se praksom nastavlja i dalje tako da je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potpisao Ugovor o energetskoj obnovi zgrade Arhiva u Vinkovcima. Kako je rekao, riječ je o projektu vrijednom više od 1,8 milijuna kuna od čega će iz fondova EU biti osigurano gotovo 950 tisuća kuna. Kad radovi završe očekuje se smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 84,45 posto te smanjenje godišnje emisije CO2 za 79,98 posto.

Završene 54. Vinkovačke jeseni ‘Vjerujem da smo svima ponudili jedinstven doživljaj slavonske tradicije’

– Cilj ovoga, kao i svih naših projekata energetske obnove, je smanjenje utroška energije u našim objektima. Svi ti projekti donose još jedan važnu korist, a to je poticanje gospodarstva, a time i zapošljavanja. Cilj nam je da sve ove projekte rade tvrtke s našega područja, iz Vinkovaca ili naše županije. Nedavno smo ovaj objekt obnovili iznutra, sada će biti obnovljen izvana i na kraju će Arhiv imati jedan stvarno lijep objekt u Vinkovcima – rekao je Bosančić.

Osim novoga i uređenijeg pročelja, rezultat provedenih projekata jest ljepši i moderniji izgled zgrada. Uz to, bilježe se i znatne uštede u troškovima grijanja tako da se sada ta sredstva mogu utrošiti na neke druge projekte čime će doći do dodatnih unapređenja.

Govoreći ispred Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez, podsjetio je kako arhiv u Vinkovcima sljedeće godine obilježava 30 godina rada i postojanja. Prema njegovim riječima u novom prostoru, u koji su se preselili prošle godine, trenutno se nalazi najvrednije gradivo Vinkovaca, odnosno vinkovačka prošlost.

Energetska obnova škole u Gornjoj Stubici ENERGETSKA OBNOVA U OŠ Gornja Stubica očekuje se ušteda toplinske energije od preko 70%

– Ovim projektom energetske obnove znatno će se unaprijediti djelatnost arhiva jer ćemo ostvariti i uštedu energije i poboljšane uvjete rada. Nakon preseljenja gradiva i stavljanja u pogon Arhivskog sabirnog centra u novom prostoru, energetskom obnovom zaokružujemo cijeli ovaj projekt u Vinkovcima – rekao je Elez.

Inače, radove na energetskoj obnovi Arhiva u Vinkovcima provodit će vukovarska tvrtka Pro – Team odakle navode da je projekt energetske obnove zgrade Arhiva u Vinkovcima započeo 19. veljače ove godine. Rok za završetak radova je 19. veljače 2021. godine s time što izvođač najavljuje da se završetak radova očekuje i prije.