Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Završene 54. Vinkovačke jeseni

‘Vjerujem da smo svima ponudili jedinstven doživljaj slavonske tradicije’

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vinkovačkom je gradonačelniku Ivanu Bosančiću uručila Povelju RH za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva

Proteklih desetak dana Vinkovci su još jednom bili svojevrsno središte Hrvatske gdje su se okupila brojna kulturno-umjetnička društva kako bi prikazala hrvatsku tradiciju i običaje. I ovogodišnje, 54. Vinkovačke jeseni još su jednom pokazale bogatstvo tradicijske Hrvatske.

Odluka koja će donijeti demografski boljitak gradu Grad prodaje zemljišta, popust za obitelji od 10 do 85 posto

Manifestacija je okupila na tisuće sudionika iz KUD-ova širom Hrvatske, ali i KUD-ova s hrvatskim predznakom iz inozemstva. A da tradicijska Hrvatska nije zaboravljena pokazao je i mimohod Vinkovačkih jeseni na kojem je sudjelovalo 70-ak KUD-ova s više oko 2500 sudionika. U mimohodu su bila dva koreografirana KUD-a, mažoretkinje, ali i 30 zaprega te 50-ak konjanika.

Domaći i strani gosti

Uz tu tradicijsku Hrvatsku 54. Vinkovačke jeseni bile su iznimno bogate i po bezbroj popratnih događanja gdje je svatko, bez obzira na godine i želje, mogao pronaći nešto za sebe. Redale su se tako manifestacije jedna za drugom poput koncerata, izložbi, sportskih sadržaja… I ove godine imali su Vinski grad, Slavonski sokak… Stoga i ne čudi kako su Vinkovce tijekom proteklih desetak dana pohodili gosti iz cijele Hrvatske ali i inozemstva kako bi i sami bili dio ove tradicijske manifestacije koja je tijekom godine postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj.

Foto: Branimir Bradarić

– Još jedne Vinkovačke jeseni došle su svom kraju. Programom smo obuhvatili događanja koja njeguju tradiciju i baštinu, pa sve do zabavnih sadržaja prilagođenih različitim dobnim skupinama i različitim afinitetima. Želja nam je bila da svaki naš sugrađanin nađe nešto za sebe, ali i da dovede svoje prijatelje iz drugih gradova i zemalja s ponosom na svoj Grad i sve što on nudi. Vjerujem da smo svakomu od njih ponudili jedinstveni doživljaj slavonske kulture i tradicije – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Vinkovci Naknade Grada Za svako novorođenče po 2000 kuna

Izrazio je i nadu da je svaki posjetitelj manifestacije zadovoljan programom i događanjima koja su organizirana.

– U posljednjih 10 dana posjetitelji Vinkovačkih jeseni mogli su putovati kroz vrijeme posjetom Gradskom muzeju i svjedočiti življenju Vinkovaca posljednjih 8300 godina. Prolaskom kroz pješačku zonu uz zvuke tamburice mogli su zaplesati šokačko kolo na nekoliko lokacija, popiti čašu hrvatskog vina, kupiti proizvode kakve su naši stari proizvodili, pojesti tradicionalna slavonska jela poput nadaleko poznatih suhomesnatih proizvoda, fiš-paprikaša, šarana na rašljama… U međuvremenu su uživali u koncertima izvođača zabavne glazbe, uslikali se u predivnom središnjem parku uz citate naših bećaraca i fenjere – podsjetio je na neke od sadržaja Jeseni.

Energetska obnova Obnova najveće osnovne škole u Vinkovcima

Došao i politički vrh

Uz posjetitelje iz cijele Hrvatske Vinkovačke jeseni i ove godine okupile su i državni vrh pa su tako na manifestaciji bili i ministri, ali i predsjednik Vlade Andrej Plenković kao i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je gradonačelniku Bosančiću uručila Povelju RH za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva.