Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
ODRŽAN 28. FESTIVAL GLUMCA

Festivalska priča koja traje gotovo tri desetljeća

Foto: Branimir Bradarić

Unatoč svim problemima s epidemijom koronavirusa, i ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji održan je Festival glumca, 
i to 28. put. Jedan od domaćina bio je i Grad Vinkovci gdje je odigrano i više predstava iz cijele Hrvatske. Ukupno je prikazana 21. 
predstava koje je birao ovogodišnji izbornik festivala glumac Ivica Pucar.

– Svuda smo lijepo primljeni i zato se osjećamo kao domaći, a ne gosti. Svi se zaista trude da ovaj Festival svake godine ima drugačije karakteristike, a sukladno zadanim koncepcijama. Ovdje smo uvijek dočekani raširenih ruku. Svi volimo naš Festival i volimo teatar. Ovo je jedinstveni Festival u čijem je središtu glumac. Izabrane su najbolje predstave nastale su u prošloj godini – rekla je predsjednica Hrvatskog društva umjetnika Perica Martinović.

Dodala je da je svima poznato kako je Festival glumca pokrenut kao odgovor na teško vrijeme Domovinskog rata i okupacije ovog dijela Hrvatske. Na Festivalu su uručene brojne nagrade, a među njima su i  nagrade koje nose imena njegovih osnivača 
“Fabijan Šovagović”, “Vanja Drach”, “Zvonimir Torjanac” i dr.

Uvedena je i nagrada za glumicu i glumca do 28 godina s ciljem poticanja mladih glumaca da nastave ovaj Festival.

Domaćica ovogodišnjeg Festivala, kazališna, televizijska i filmska glumica te nacionalna prvakinja HNK u Splitu Ksenija Prohaska izrazila je zadovoljstvo ljubaznošću domaćina kao i interesom publike koja dolazi gledati predstave. Predstavnici 28. Festivala glumca posjetili su i posljednje počivalište barda hrvatskog glumišta Ive Gregurevića u BiH.