Kraj kolovoza bio je u znaku dima. Održao se, naime, BBQ Weekend posvećen slavlju lokalnih proizvoda i proizvođača iz Svete Nedelje uz poznate kuhare i koktel majstore. Na Jezeru Kipišće posjetitelji su tako imali priliku uživati u odličnoj hrani, roštiljanju, radionicama za djecu i neizostavnom glazbenom programu.
Predstavljena nova jela
Posebnu pozornost privukla su gastro majstorstva braće Marina i Josipa Nekića koji su donijeli kombinaciju klasičnih specijaliteta i noviteta iz smokera, dok su Duje Pisac i Tomislav Turčan pripremali mesne delicije na vatri za sve prisutne. Prava atrakcija bila je i priprema janjećih koljenica u peki Limarije Sebastijan, koja je oduševila ljubitelje tradicionalnih okusa. Za potpuni doživljaj pobrinuo se poznati koktel-majstor Karlo Ferenčak koji je priredio mindblower koktele s Barun likerom i Kikkoman soja sosom.
– BBQ Weekend privlači posjetitelje s područja cijele Zagrebačke županije, ali i šire. Na ovaj način ne promoviramo samo gastronomiju već i Svetu Nedelju kao destinaciju za odmor, zabavu i dobru hranu – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.
Cilj događanja je pokazati ljepotu i kompleksnost pripreme hrane na vatri, ali s posebnim fokusom na dim koji pridonosi intenzivnijem i zanimljivijem okusu.
– Ovaj događaj dokaz je kako spoj prirode, tradicije i moderne kulinarske scene može privući i oduševiti posjetitelje. Posebno mi je drago što smo na BBQ Weekendu imali priliku predstaviti i nova jela poput dimljenog lososa u smokeru koji daje suvremen štih turističkoj i gastro ponudi – naglasila je direktorica TZG Sveta Nedelja Renata Vlahović dodajući kako joj je drago što je BBQ Weekend postao mjesto gdje se susreću lokalna proizvodnja, kreativni kuhari i odlična zabava.
Uz savršenu hranu, za one najmlađe prije povratka u klupe i jesensku rutinu organizirane su besplatne kreativne radionice izrade naljepnica koje je vodio Krešimir Golubić, poznatiji kao Leon GSK.
A nakon mirisa dima i roštilja na Jezeru Kipišće, početak rujna donio je novo gastronomsko druženje, na jezeru Rakitje održana je jubilarna 25. Svetonedeljska fišijada. Okupilo se četrdesetak ekipa i tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su uživali u bogatom programu i vrhunskim ribljim specijalitetima.
– Fišijada je još jednom dokazala kako je puno više od samog natjecanja u kuhanju fiša. Četrdesetak ekipa došlo je na jezero Rakitje odmjeriti snage i posjetiteljima pripremiti nezaboravne fiš-paprikaše, svaki prema svom tajnom receptu i umijeću. Posebno me raduje što Svetonedeljska fišijada svake godine raste i jača kao prepoznatljiv događaj našeg grada – naglasio je Zurovec.

Natjecateljske ekipe pokazale su svoja kulinarska umijeća u pripremi fiš-paprikaša, a poseban interes izazvalo je kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara, iz kojeg su podijeljene tisuće porcija. Uz fiš, posjetitelji su kušali i šarana na rašljama te domaće proizvode, a imali su priliku vidjeti i kupiti rukotvorine lokalnih izlagača.
Program je počeo nastupom Kuburaškog društva Gromovnik, nakon čega su uslijedila kulinarska natjecanja, a najmlađi su imali priliku uživati u animacijskom programu. Stručni žiri ocijenio je fiševe prema okusu, izgledu i načinu pripreme, prvo mjesto osvojila je ekipa Bačvica Ježdovec koja je obranila prošlogodišnju titulu i potvrdila svoju kulinarsku reputaciju jednog od najboljih fiš-majstora na natjecanju. Na drugom mjestu našli su se Catch&Eat Brdovec, a na trećem ekipa Prosecca Donji Miholjac. Titulu najsimpatičnijih odnijela je pak Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Budaševo.
Uručene vrijedne nagrade
Direktorica TZG-a Svete Nedelje Renata Vlahović kazala je kako je odaziv i u jubilarnoj, 25. godini održavanja manifestacije bio velik te kako je Svetonedeljska fišijada ponovno potvrdila snagu gastronomije u očuvanju baštine i promociji Svete Nedelje. Pobjednicima su uručene vrijedne nagrade sponzora, a organizatori su istaknuli kako Fišijada svake godine dodatno jača svoj status jedne od najvažnijih kulinarsko-turističkih manifestacija na području Svete Nedelje.