Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
NAŠICE

FLAG Pannonia ima sjedište u Našicama

Foto: Našice
Riječ je o Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu i akvakulturi, čiji je glavni zadatak povlačenje europskog novca

Osnovana je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu i akvakulturi Pannonia, na inicijativu četiri LAG-a s područja Osječko-baranjske županije i same Županije. Sjedište FLAG-a Pannonia simbolično je smješteno u Našicama, gradu s najdužom tradicijom uzgoja šarana u Republici Hrvatskoj i području s najvećom površinom pod ribnjacima. Za predsjednika je jednoglasno izabran Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica. Uz njega, predsjedništvo čine predstavnici LAG-ova s područja Osječko-baranjske županije i jedan predstavnik gospodarstvenika tvrtke Miagro d.o.o.

”Pokriva” 130.000 žitelja

– FLAG objedinjuje područje od 130.000 stanovnika, što uključuje 26 gradova i općina, a njegov razvojni potencijal u Osječko-baranjskoj županiji temelji se na rijekama Dunavu i Dravi, jezerima u koje se ubraja i Lapovac, kao drugo po veličini u RH, civilnom sektoru i Parku prirode Kopački rit. Jedan od potencijala je i ribnjak, gdje je održana skupština, a koji je prije 100 godina napravio upravo grof Pejačević. Njime danas gospodari poduzeće Miagro, i to izuzetno dobro i kvalitetno, a s njima u ime Grada imamo partnerske odnose. Osnovno i temeljno za FLAG je povlačenje sredstava, i to znatne svote iz EU, ali i dijelom državnih sredstava, gdje direktno utječemo na zapošljavanje, ali i bolju kvalitetu života ljudi, proizvodnju i preradu ribe, kao i na turističku priču – rekao je predsjednik Kašuba. Dodao je kako će udruga zasigurno doprinijeti razvoju cijele regije.

Od ciljeva FLAG Pannonia, istaknuto je razvijanje strategije i umrežavanje između svih dionika kojima je u interesu doprinijeti razvoju ribarstvenog i cjelokupnog ruralnog razvoja, kao i sudjelovanje u poticanju razvoja ribarstva i akvakulture. Među prvim zadacima mu je izrada lokalne razvojne strategije te određivanje prioriteta za razvoj ribarstva, akvakulture i drugih djelatnosti u ruralnom prostoru.

Animacijske radionice

Ideja o osnivanju FLAG-a Pannonia već duže vremena je u pripremi, naglasio je Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a Karašica.

– FLAG je osnovan na području onih gradova i općina gdje postoji potencijal ribarstva i akvakulture te on, uz druge ciljeve, prije svega služi za povlačenje sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu za manje projekte, kao što su do sada to radili LAG-ovi vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj. Prva aktivnost je animacija potencijalnih gospodarskih subjekata i udruga sportskih ribolovaca koje nisu danas sudjelovale na osnivačkoj skupštini, stoga će se na području cijelog FLAG-a održati animacijske radionice, a u skorijem vremenu predstoji izrada lokalne akcijske strategije u ribarstvu i akvakulturi – rekao je Vrbanić. Naglasio je da je FLAG Pannonia tek drugi kontinentalni FLAG, uz Četiri rijeke iz Karlovca, a ponosni su i jer su prvi u Slavoniji i Baranji.

GRAD POMAŽE Bolnici donacija od 167.865 kuna Prijem kod gradonačelnika "Odlična suradnja Grada i vjerskih zajednica" DEMOGRAFIJA Grad Našice za novorođenče izdvaja 3000 kuna