Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Na Foginovo kupalište dolazi i Bibliokombi Gradske knjižnice

Foginovo kupalište omiljena je ljetna destinacija Karlovčana

storyeditor/2024-07-25/foginovo_6.JPG
1/3
Foto: Grad Karlovac Foginovo je kupalište i prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj koje je taj status dobilo još 2010. godine
Osvježenje usred Karlovca na rijeci Korani, osim domaćina, sve češće potraže i brojni gosti koji uživaju na kupalištu koje je uređeno u rangu najboljih kupališta na Jadranu i gdje spasioci paze na kupače

Foginovo kupalište na rijeci Korani u Karlovcu omiljena je ljetna destinacija brojnih Karlovčana, ali i gostiju iz drugih sredina koji kupanjem na rijeci rado zamijene ono na Jadranu. Kupači na obali rijeke i popularnom slapu uživaju od lipnja pa sve do rujna. Stupanj uređenosti kupališta i brojni sadržaji kupalište stavljaju uz bok najmodernijih kupališta u Hrvatskoj. Zgodno je napomenuti, naime, da je tradicija kupanja na Korani u Karlovcu stara gotovo 150 godina, a čitavo vrijeme Karlovac je na lokaciji uz rijeku imao uređeno kupalište.

Videozid na kupalištu

Foginovo je kupalište i prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj koje je taj status dobilo još 2010. godine od kada se za kupače brine spasilačka služba, koriste se posebne rampe koje omogućuju ulazak u vodu i osobama sa smanjenom pokretljivošću, tu su i tuševi te moderno uređen sanitarni čvor. Uz kafić, pored kojeg je i veliki videozid na kojem se mogu pratiti i razna sportska događanja, Karlovčani slobodno vrijeme mogu provesti uključeni u brojne sportsko-rekreacijske sadržaje uz rijeku ili na rijeci, koristeći sadržaje akvaparka na Korani koji se svake godine dopunjuju novim zabavnim sadržajima.

Dio aktivnosti uz Koranu provode i osnovnoškolci koji su uključeni u besplatne treninge nekoliko sportova kroz program Karlovačke športske zajednice pod nazivom Sportsko ljeto 2024. Blizina Vunskog polja s brojim sportskim igralištima, zatim Atletske staze s terenom za odbojku na pijesku i vježbalištem na otvorenom, Foginovo kupalište čine dodatno atraktivnim i poželjnim mjestom koje Karlovčani ljeti smatraju svojim 'dnevnim boravkom', mjesto susreta i druženja. Klincima je iznimno atraktivna i skakaonica, a skok s cenera nešto je čemu teži svaki kupač. Mladima je zabavno koristiti i dodatne sadržaje na vodi, poput SUP daske ili čamaca. Tko želi, može koristiti i roštilj na obali rijeke.

Foginovo je kupalište u noćnim satima i mjesto održavanja Riječnog kina uz Karlovačko
Foto: KINOKLUB KARLOVAC Foginovo je kupalište u noćnim satima i mjesto održavanja Riječnog kina uz Karlovačko

I zaljubljenici u čitanje ljeti na Korani mogu posuditi knjigu s obzirom na to da Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić organizira Knjižnicu na plaži. Svakog petka u razdoblju od 5. srpnja do 23. kolovoza od 9 do 13 sati Bibliokombi Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" parkiran je na najpopularnijem karlovačkom kupalištu. Svi članovi mogu posuditi ili vratiti knjige pa i besplatno obnoviti članstvo, a oni koji dosad još nisu postali članovi karlovačke knjižnice, moći će se i učlaniti. Klinci su i ove godine uključeni u školu plivanja koju po 15. put organizira Mačevalački klub i koja traje do 13. kolovoza. Riječ je o prvoj službenoj školi plivanja na riječnim kupalištima u Hrvatskoj, a škola plivanja na Foginovu kupalištu je i najdugovječnija škola plivanja na rijekama u Hrvatskoj. Ove godine Mačevalački klub Karlovac u suradnji s Gradom Karlovcem i Savezom udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirao je jedanaestu po redu "Školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju".

Filmske projekcije

Od sportskih aktivnosti održavat će se i vaterpolski turnir, a kao i svake godine, za kupače je organiziran i besplatan DM dermatološki pregled na plaži. Ovoga su se ljeta na Foginovu klinci družili i s pripadnicima policije i HGSS-a kroz projekt "Prevencija spaja". Kroz set radionica policijski su ronioci i ronioci interventne policije radili na Korani edukacije i savjetovali su male kupače kako se treba ponašati u vodi, a tom prilikom mališani su se mogli okušati u ronjenju. U drugom dijelu radionica bio je policijski i HGSS-ov čamac i jet-ski pa su se mališani uz pomoć odraslih mogli i provozati Koranom.

Foginovo je kupalište u noćnim satima i mjesto održavanja Riječnog kina uz Karlovačko, u organizaciji Kinokluba Karlovac. Riječno kino donosi raznovrstan filmski program na Foginovo kupalište, a prije filmske projekcije kupači mogu sudjelovati i u natjecanju u plivanju na luftićima ili u kvizu o filmu kojeg će pogledati, te osvojiti brojne nagrade. Sve te aktivnosti i sadržaji doprinose tome da je Foginovo doista omiljena karlovačka ljetna destinacija kamo rado dolaze sve dok traje sezona kupanja.

storyeditor/2024-07-26/ZZ_b.jpg Bespovratna sredstva za razvoj poduzetništva Poduzetnicima početnicima dodijeljeno 350.000 eura storyeditor/2024-07-26/VJ_foto__3_.png Dio Sveučilišta Sjever Kreće izgradnja znanstveno-inovacijskog parka storyeditor/2024-07-26/MZa1.jpg Priprema i dostave hrane, fizikalne terapije, psihološka pomoć... Centar za starije osobe pružat će usluge za 300 građana