Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
U Đakovu predstavljen Projekt One Sun Connecting North and South

Fotonaponske elektrane na sportskoj dvorani i vrtićima Vila i Botić

Foto: Đakovo
Projekt je vrijedan ukupno nešto više od milijun eura, a ukupni troškovi koji se odnose na Grad Đakovo iznose 87.415 eura, odnosno 658.631 kunu

Projekt One Sun Connecting North and South predstavljen je nedavno u Koprivnici, a usmjeren je na povećanje proizvodnje
električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u RH. Fokus mu je, nadalje, na jačanju suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Partnerstvo, uz Grad Đakovo, uključuje još 15 hrvatskih gradova i općina, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Grad Đakovo će u sklopu projekta implementirati fotonaponske elektrane na Gradsku nastavno-športsku dvoranu, vrtićku kuću Vila i vrtićku kuću Botić. Projekt je vrijedan ukupno nešto više od milijun eura, a ukupni troškovi koji se odnose na Grad Đakovo iznose 87.415 eura, odnosno 658.631 kunu.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot-projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.