Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
U srijedu počinju jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Franković: Igre su izniman spektakl, a ovogodišnji program je vrhunski

Foto: Grad Dubrovnik
Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala ove će sezone u godini velike obljetnice brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u srijedu ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija Dubrovnika.

Digitalizacija Dubrovnik među najuspješnijim gradovima ispod 50 tisuća stanovnika po digitalnoj spremnosti

47 dana zabave

Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala ove će sezone u godini velike obljetnice tijekom 47 dana brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. 
Predstavljajući program slavljeničke sezone intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te redatelj Paolo Magelli, uz gradonačelnika Dubrovnika Matu Frankovića te zamjenicu dubrovačko-neretvanskog župana Žaklinu Marević, istaknuli su da konceptualni okvir 70-ih Igara zasnivaju na krilatici „mitovi grada“. Naglašeno je da vlastita produkcija ostaje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma.

Na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara u režiji intendantice Dore Ruždjak Podolski i njezinog pomoćnika za dramski program Saše Božića, nastupit će Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla i Folklornog ansambla Linđo.
Prvi premijerni dramski naslov je Shakespeareov „Hamlet“ u režiji Paola Magellija koji će Festivalski dramski ansambl igrati na Lovrjencu od 27. do 31. srpnja. U kolovozu, između ostalog, publiku očekuje premijera „Geraniuma“ u režiji Marine Pejnović.

hitne službe U Dubrovniku dodjeljene nagrade '112 Awards': Nagrađeni spasioci tajlandskih dječaka

Igre za svoje sedamdeseto izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno-scenskog djela „Mali princ“, skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera, i to u režiji Hrvoja Korbara. Rene Medvešek će u parku Gradac postaviti recentnu hit-predstavu „Tko pjeva, zlo ne misli“ HNK Zagreb, koja će igrati 21. i 22. srpnja. Na istoj lokaciji 16. kolovoza publika će gledati predstavu „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta Beograd. Gostuju i tri monodrame, monoopera po Gogoljevoj kratkoj priči „Dnevnik jednog luđaka“ u režiji Marjana Nećaka i u izvedbi Ozrena Grabarića, monodrama „Mistero Buffo“ prema djelu talijanskog nobelovca Daria Foa, u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong te „Soba za poglede“ prema tekstu Virginije Woolf „Nova haljina“, u izvedbi Ivane Buljan Legati i režiji Marine Petković Liker.

Tradicionalno, Studentski teatar LERO izvest će u kolovozu u Lazaretima svoje recentno, Gradu posvećeno uprizorenje, predstavu „Kaplje” u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša.
Ljubitelje baleta očekuju, između ostalog, „Četiri godišnja doba“ u izvedbi ruskog Marijinski teatra te komad “A Love supreme“ belgijskog Rosasa. 
Zajedničko slavlje Igara i Ansambla Lado, koji također obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja, donijet će dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine, 15. srpnja na taraci tvrđave Revelin.

Potpisan sporazum Grad Dubrovnik i dubrovačka bolnica gradit će senzorički park

Glazbeni program donosi velika imena i izuzetne programe, a otvorit će ga 11. srpnja gala koncert Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.
U suradnji s Gradom Dubrovnikom i Star produkcijom, Dubrovačke ljetne igre 1. kolovoza organiziraju i spektakularni koncert talijanskog opernog pop-trija Il volo. 
Igre će 25. kolovoza veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a kojim će ravnati talijanski dirigent Enrico Dindo, uz još jednog Talijana, virtuoznog udaraljkaša mlađe generacije Simonea Rubina.

Za svakoga ponešto

Tradicionalno, dio festivalskog programa bit će nastupi Folklornog ansambla Linđo, kao i suradnja s dva filmska festivala pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna. Izložbeni program počinje otvorenjem izložbe „Lauba u Sponzi – Fascinacije“ 12. srpnja. U sklopu popratnog programa „Ključevi od Grada“ namijenjenog razvoju publike, festivalsku publiku očekuju brojni različiti sadržaji, među kojima premijera dokumentarnog filma „Grad od Igara, Igre od Grada“ autora Vedrana Benića. Za djecu i mlade besplatno će se izvesti lutkarska predstava talijanske družine Figli d’Arte Cuticchio „Bijesni Orlando“.

Dubrovnik visok plasman Promotivni film 'Dubrovnik Riviera' osvojio drugo mjesto na najvećem svjetskom turističkom sajmu u Berlinu

– Jubilarne 70. Igre mogu se pohvaliti rekordnim planiranim budžetom od 19 milijuna kuna. Zahvala za ovo povećanje ide prvenstveno Gradu – istaknula je Ivana Medo Bogdanović.

– Igre su izniman spektakl kojeg u Dubrovniku svi osjećamo na poseban način. Ovogodišnji program uistinu je vrhunski, onakav kakav priliči 70. obljetnici i siguran sam da će svatko pronaći nešto za sebe i da će naši sugrađani i posjetitelji uživati u onome što će im Igre ove godine ponuditi – rekao je gradonačelnik.