Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
hitne službe

U Dubrovniku dodjeljene nagrade '112 Awards': Nagrađeni spasioci tajlandskih dječaka

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Međunarodni aspekt pružanja pomoći dokaz je da humanost ne poznaje granice niti pripadnost određenoj narodnosti i vjeri. Ono što prepoznaje je potreba za koordinacijom svih segmenata žurnih službi i operativnih snaga

Svečana dodjela nagrada  „112 Awards“, u organizaciji Udruge europskog broja za hitne službe (EENA- European Emergency Number Association) održana je u srijedu u Dubrovniku. Nagrađeni su sudionici akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera, zatočenih više od dva tjedna u špilji. 

Zbog 8. summita 16+1 i poslovnog foruma Dubrovčani od srijede do petka ne smiju iznositi smeće i imaju poseban prometni režim

Nagrada „112 Awards“ EENA dodijelila je u sklopu svoje redovite godišnje konferencije, a svečanost je održana u Dubrovniku pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, priopćeno je večeras iz MUP-a RH.

Ove godine EENA je odlučila nagrade dodijeliti akterima akcije spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda u srpnju 2018 pa je tako nagradu „International Cooperation Award” dobio Ivan Karadžić, član međunarodnog tima za spašavanje iz Danske, koji je nagradu primio u ime svih ronilaca koji su sudjelovali u akciji spašavanja.

Nagrada „Rescue Coordination Award” uručena je Specijalnoj postrojbi tajlandske Kraljevske ratne mornarice (Royal Thai Navy SEALs) za uspješno koordiniranje akcijom.

Potpisan sporazum Grad Dubrovnik i dubrovačka bolnica gradit će senzorički park

Pozdravljajući sudionike konferencije u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, pomoćnik Damir Trut rekao je kako mu je čast uručiti nagrade 'hrabrim ljudima, koji su, riskirajući vlastite živote, spasili tuđe, pogotovo u tako zahtjevnoj akciji, kao što je spašavanje tajlandskih dječaka'.

Međunarodni aspekt pružanja pomoći dokaz je da humanost ne poznaje granice niti pripadnost određenoj narodnosti i vjeri. Ono što prepoznaje je potreba za koordinacijom svih segmenata žurnih službi i operativnih snaga, a upravo je ova akcija dokaz uspješne i profesionalne koordinacije, koja je rezultirala pozitivnim ishodom, rekao je Trut.

Hrvatska razvija sustav civilne zaštite što pridonosi jačanju sigurnosti hrvatskih građana i njenih gostiju

Ujedno je zahvalio EENA-i što je za obilježavanje jubilarne 20. obljetnice izabrala Hrvatsku i Grad Dubrovnik, naglasivši kako Hrvatska ulaže znatne napore u razvoj sustava civilne zaštite i promidžbi broja 112, što pridonosi jačanju sigurnosti hrvatskih građana i njenih gostiju te je svojim sposobnostima, znanjem i vještinama nezaobilazan čimbenik europske stabilnosti.

Dubrovnik visok plasman Promotivni film 'Dubrovnik Riviera' osvojio drugo mjesto na najvećem svjetskom turističkom sajmu u Berlinu

Ovogodišnja redovita konferencija EENA-e u Dubrovniku okupila je više od 800 sudionika iz  55 zemalja svijeta, na kojoj se raspravljalo o operativnim i tehničkim pitanjima, između ostalog o prilagodbi novim zahtjevima GDPR-a, potencijalima društvenih mreža za primjenu u hitnim službama, utjecajima klimatskih promjena na pojavu velikih nesreća i katastrofa, uzbunjivanje javnosti u slučaju velike nesreće i katastrofe te terorizma, pružanje psihološke pomoći operaterima centara 112, informatičkoj prilagodbi i novim tehnološkim rješenjima odgovora na hitne situacije, dronovima u javnoj sigurnosti  i sl.  zaštite i spašavanje.

EENA (European Emergency Number Association) je europska nevladina udruga s misijom promicanja sigurnosti građana, kojoj su primarni ciljevi promicanje jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 i unaprjeđenje kvalitete djelovanja hitnih službi u zemljama Europske unije.

Početkom veljače u Dubrovniku je, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice Nade Murganić, gradonačelnik Mato Franković otvorio novi dio vrtića “Palčica” Projekt Grad za djecu Od 1. travnja poslijepodnevna smjena u dubrovačkim vrtićima i rad subotom